Nieuwe PRRS-variant in Spanje zet druk op biggenexport

Spanje wordt sinds 2020 geteisterd door een nieuwe PRRS-variant die de lieflijke naam Rosalia kreeg. Er zijn bedrijven waar de uitval van varkens en biggen opliep tot 30 procent. Onder andere daardoor staat de Spaanse animo om biggen en fokmateriaal te importeren onder druk.

Nieuwe+PRRS%2Dvariant+in+Spanje+zet+druk+op+biggenexport
© Trouw Nutrition

De varkenshouderij in Spanje is booming. Wat betreft varkensvleesproductie verwees het Zuid-Europese land Duitsland in 2021 naar een tweede plaats.

Maar het is niet alles joechei wat de klok slaat. Sinds 2020 gaat in de Spaanse varkenshouderij een nieuwe PRRS-variant rond die veel slachtoffers maakt. Zeugen met hoge koorts verwerpen massaal. Het virus gaat in een golfbeweging door de bedrijven.


Kenmerken abortus blauw

De verschijnselen van Rosalia kenmerken abortus blauw. De uitval van biggen in de kraamstal en in de speenafdelingen loopt in piekperiodes op tot 30 procent. Bij vleesvarkens is er eveneens een verhoogde uitval.

Ook bij bedrijven die vaccineren tegen PRRS, zijn uitbraken met de Rosalia-stam waargenomen. Het lijkt erop dat de huidige vaccins tegen deze PRRS-stam minder weerstand bieden. Het virus zou ook in Italië de kop hebben opgestoken.


Weinig bekend

Veel meer details over de nieuwe PRRS-variant zijn niet bekend. Spaanse professionals in de varkenshouderij beroepen zich op klanteninformatie die zij niet delen. Navraag bij Royal GD levert ook geen extra informatie op omdat die ook daar niet bekend is.

Dit voorjaar telde de Spaanse varkenshouderij 1,65 miljoen dieren. Vorig jaar nam Spanje de koppositie van Duitsland over als grootste producent van varkensvlees in Europa. In Spanje is de varkenshouderij georganiseerd in integraties. De binnenlandse productie stijgt. Desalniettemin zijn er nog steeds meer vleesvarkensplaatsen in Spanje dan dat er biggen worden geproduceerd.


Export

In 2020 exporteerde Nederland 1,3 miljoen biggen naar Spanje (totale biggenexport: 7 miljoen biggen) en in 2021 1,55 miljoen biggen (6,2 miljoen totaal).

Sinds Rosalia rondwaart, zit er druk op de export van biggen naar Spanje. Spanjaarden zijn terughoudend met zowel de import van biggen als fokmateriaal. Ze zijn bang dat met het transport nieuwe pathogenen of stammen van pathogenen meekomen die er eerder niet waren. Insiders noemen bijvoorbeeld het Afrikaanse varkenspestvirus.


Druk op markt

De handel geeft aan dat er druk op de markt zit. Duitse vleesvarkenshouders leggen hun stallen niet vol. Biggen die anders in Duitsland worden opgelegd, hangen daardoor nu ook boven de markt. Traditioneel is de vraag uit Spanje in deze tijd van het jaar altijd wat geringer. Bovendien zijn Spaanse integratoren nu niet bereid om de actuele biggenprijs te betalen.

Insiders spreken in dat verband over gebrek aan perspectief. Productiekosten stijgen en de stijgende prijs voor varkensvlees in de winkel remt de consumptie ervan. Consumenten hebben veel wensen en daar hangen ook prijskaartjes aan.


Biosecurity op één

PRRS komt wereldwijd voor en heeft de grootste economische impact op bedrijven. Niet voor niets heeft de Producenten Organisatie Varkenshouderij van de bestrijding van PRRS een speerpunt heeft gemaakt. PRRS is een veranderlijk virus. Het advies is ervoor te zorgen dat de PRRS-stammen van het bedrijf in beeld zijn en kleine veranderingen over het jaar te volgen. Introductie van nieuwe stammen voorkomen – externe biosecurity – is het belangrijkste aandachtspunt. Wees kritisch op de hygiëne van transportvoertuigen en bezoekers. Denk ook aan het risico op insleep via aerosolen als mest wordt geladen of uitgereden in de nabije omgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer