Denemarken voert strijd tegen PRRS verder op

Deense varkensbedrijven moeten eind 2022 een verklaring hebben van de aan- of afwezigheid van PRRS-antistoffen. Daarnaast wordt het verplicht voor varkenshouders en dierenartsen om een uitbraak van het virus te melden.

Denemarken+voert+strijd+tegen+PRRS+verder+op
© Dick van Doorn

Van de zeugenbedrijven dient 85 procent in 2025 aantoonbaar vrij te zijn van PRRS-antistoffen, van de vleesvarkensbedrijven 75 procent. Dit jaar is ongeveer een kwart van de Deense vleesvarkensbedrijven aantoonbaar vrij van de antistoffen. Bij zeugenbedrijven zit dat percentage volgens het Deense kennisinstituut Seges op 58. Per 2025 moet ook met PCR-testen de aan- of afwezigheid van het virus worden aangetoond.

Deense varkenshouders die geen inzicht hebben in de PRRS-status van hun bedrijf of PRRS-positief zijn, krijgen per 1 juli te maken met nieuwe regelgeving. De varkenshouder moet samen met de dierenarts elke maand een verklaring opstellen waarin is vermeld dat er geen klinische aanwezigheid van het virus onder de varkens is.


Protocol voor afnemen bloedmonsters

Daarnaast is een protocol opgezet voor het afnemen van bloedmonsters om te kijken naar PRRS-antistoffen. Met de uitslagen wordt een nationale database opgebouwd. Ook zal worden gewerkt aan een regionale aanpak bij klinische uitbraken van het virus.

De Deense slachterijsector heeft meegedacht over de strategie en komt met een stok achter de deur. Per 1 januari 2023 gaan slachterijen een aftrek bij vleesvarkensbedrijven toepassen als die positief zijn getest op PRRS. De voorgestelde aftrek gaat om ongeveer 1,5 cent per kilo geslacht gewicht en loopt in de loop van de tijd trapsgewijs op.

Doel van de nationale aanpak is om productieschommelingen die PRRS veroorzaken tegen te gaan. De aanpak komt verder de diergezondheid ten goede, zorgt voor een afname van het antibioticagebruik en verbetert het dierenwelzijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer