Onderzoek naar PRRS-vrije uitstroom van biggen van start

Farmaceut Boehringer Ingelheim, dierenartsenpraktijk Lintjeshof en HyCare gaan onderzoek doen naar een PRRS-vrije uitstroom van biggen. De eerste resultaten worden met een jaar verwacht.

Onderzoek+naar+PRRS%2Dvrije+uitstroom+van+biggen+van+start
© Varkens Archief

'Wereldwijd is er genoeg kennis om PRRS goed aan te pakken. Waar het op vastloopt is mensen motiveren om maatregelen te nemen en daaraan vast te houden', zegt Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim. Hij is betrokken bij zowel het onderzoek door de Lintjeshof, als dat van HyCare.

Karien Koenders (DAP Lintjeshof) en Eric van Esch (laboratorium Merefelt) vertaalden buitenlandse ervaringen met het uitbannen van PRRS naar de Nederlandse varkenshouderij. Die aanpak moet leiden tot een PRRS-vrije biggenuitstroom op vermeerderingsbedrijven.

Voor hun aanpak voor vermeerderingsbedrijven ontvingen Van Esch en Koenders recent de Boehringer PRRS Research Award. Met de bijbehorende 25.000 euro wordt het projectvoorstel uitgevoerd. Een jaar lang worden tien bedrijven gemonitord volgens het protocol van de Lintjeshof PRRS-scan.


Eigen monitoringssysteem

Koenders begeleidt deze bedrijven met een door haar ontwikkeld monitoringssysteem. Een biosecurity check en bedrijfsgebonden infographic met stappenplan per virusstatus maken ook deel uit van het onderzoek. De eerste bedrijven zijn inmiddels benaderd.

Eenzelfde soort onderzoek met vier bedrijven doet Boehringer Ingelheim in samenwerking met HyCare. De nadruk ligt daar op het vinden van succesfactoren als dierstromen, hygiëne en vaccinatie om het reproductiegetal van het PRRS-virus onder nul brengen.

Alleen inzetten op depop-repop om vrij van PRRS te worden, noemt HyCare-directeur Mart Smolders van The Schippers Group kostbaar. En daarnaast risicovol, omdat de kans op herbesmetting groot is. Werken aan een PRRS-vrije uitstroom is volgens Smolders robuuster en effectiever. En het heeft ook impact op andere aandoeningen. 'Deze aanpak kan worden versneld in combinatie met depop-repop.'


100 procent hokbezetting

In Nederland streven varkenshouders vaak naar een hokbezetting van bijna 100 procent. Zo is er eigenlijk geen ruimte om batchgewijs met werpgroepen te werken, terwijl dat de bestrijding van PRRS enorm zou helpen, stelt Steenaert.

De eerste resultaten van beide onderzoeken worden binnen een jaar verwacht. Ze worden gedeeld met de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij. PRRS kost een gemiddeld vermeerderingsbedrijf jaarlijks 150 tot 170 euro per zeug. Is er sprake van een uitbraak, dan liggen de kosten vele malen hoger.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer