Vermeerderaar Bankers: 'Tegen PRRS moet je doen wat je eigenlijk al weet'

Vermeerderaar Wilfred Bankers in Deurne doet mee aan een praktijkpilot PRRS van Boehringer Ingelheim en Hycare. Hij wil het percentage goed verkoopbare biggen verhogen naar 95 procent.

Vermeerderaar+Bankers%3A+%27Tegen+PRRS+moet+je+doen+wat+je+eigenlijk+al+weet%27
© Varkens Archief

Waarom doet u mee aan de pilot?

‘Voor mij staat als een paal boven water dat de gezondheidsstatus van de varkenshouderij in Nederland beter moet. Op mijn eigen bedrijf span ik me daarvoor in. Ik verwacht dat deelname aan deze pilot niet alleen betekent dat ik op den duur geen last meer heb van PRRS, maar ook dat de algehele ziektedruk op mijn bedrijf omlaaggaat.

‘De afgelopen jaren hebben we al stappen in de goede richting gezet. Dat zie ik onder meer terug in het antibioticagebruik dat omlaag is gegaan. Maar zonder PRRS kan het nog een stuk beter.

‘Ik wil meer gezonde biggen per zeug afleveren. Ik denk dat het percentage verkoopbare biggen omhoog kan naar 95 procent. Een PRRS-vrije uitstroom is financieel interessant. Bovendien is het met gezonde dieren veel fijner werken.’


Wat gaat u daarvoor doen?

‘PRRS terugdringen is echt geen hogere wiskunde. Het is een kwestie van doen wat je eigenlijk al weet. Dat komt neer op het aanscherpen van de interne bedrijfshygiëne, groepen zo min mogelijk mengen en geen biggen terugleggen naar de biggenafdeling, dus leeftijdsgroepen strikt gescheiden houden.’


Wat betekent dat concreet?

‘Bij de bouw van nieuwe biggenafdelingen, een paar jaar geleden, hebben we dat op de Hycare-manier gedaan. Dat wil zeggen: extra aandacht voor hygiënisch werken. Dus de afdelingen zo inrichten dat je ze vrijwel kiemvrij kunt maken voor de komst van nieuwe varkens. Ook bestaande afdelingen passen we aan, onder meer door het aanbrengen van coatings.


‘Bij de uitbreiding hebben we ook goed nagedacht over looplijnen. Dat heeft ertoe geleid dat looplijnen binnen het bedrijf elkaar nu minder kruisen dan in het verleden. Biggen en zeugen vaccineren is ook een belangrijk middel in de strijd tegen PRRS, maar dat deden we al.’


Hoe gaat u er nu voor zorgen dat u ook echt de juiste aanpak aanhoudt?

‘Nog gedisciplineerder werken. Om dat te kunnen doen, is het nodig niet de druk te laten ontstaan die je verleidt dingen te doen die voor de diergezondheid verkeerd uitpakken. In ons geval betekent dat iets minder zeugen houden en biggen soms lichter afleveren.

‘De begeleiding die we in dit pilotproject krijgen van Boehringer Ingelheim en Hycare, en de bijbehorende monitoring gaan ook meehelpen om strikt te werken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer