NAJK positief over aanpassingen in stikstofaanpak

NAJK is positief over de openingen die in de Kamerbrief van vrijdag over de stikstofaanpak gegeven worden. Zo krijgt legalisering van PAS-melders urgentie, krijgt de ecologische autoriteit inhoud, gaat het beruchte kaartje van tafel en worden er stappen gezet om de KDW uit de wet te halen.

NAJK+positief+over+aanpassingen+in+stikstofaanpak
© Harry Tielman

Hoewel het niet met zoveel woorden in de Kamerbrief staat beschreven, kan er tussen de regels door worden gelezen dat de stikstofreductie kaart van tafel gaat, concludeert NAJK. Daarin staat namelijk dat het kaartje niets zet over de opgave voor een individueel bedrijf.


‘Als de kaart niks zegt over de reductie van je bedrijf, banken hier volgens het kabinet niet naar hoeven te kijken en de provincies de kaart ook nog mogen aanpassen, dan staat hier dat de kaart passé is en daar zijn we blij mee’, aldus NAJK-voorzitter Roy Meijer.

De organisatie voor jonge boeren concludeert uit de Kamerbrief ook dat er in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) breder wordt gekeken dan alleen de kritische depositiewaarde (KDW). ‘In onze ogen stelt deze brief dat het NPLG het behalen van de KDW niet meer centraal stelt, maar moet kijken naar de staat van instandhouding, ongeacht of de KDW gehaald wordt of niet’, aldus Meijer


Ecologische Autoriteit

NAJK is ook tevreden over de instelling van de Ecologische Autoriteit. Deze wordt verantwoordelijk voor het toetsen, met het oog op de huidige en beoogde kwaliteit van de beschermde natuur, of de essentiële ecologische informatie aanwezig is voor de besluitvorming. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het op onafhankelijke wijze beoordelen van de wetenschappelijke onderbouwing.

Het kabinet gaat versneld geld beschikbaar stellen voor het legaliseren van de PAS-melders. PAS-melders zitten volgens NAJK al te lang in onzekerheid en ook provincies liepen vast bij het legaliseren. Nu er versneld geld beschikbaar wordt gesteld, roept NAJK provincies op het voorbeeld van provincie Overijssel te volgen. Daar wordt op vrijwillige basis ruimte gekocht van stoppers, om melders en interimmers te legaliseren.

‘Met deze brief stelt het kabinet de uitgangspunten van het NPLG bij. De kleurplaat lijkt van tafel en de KDW begint zijn weg naar de uitgang te vinden door het omschreven proces wat ingegaan wordt’, zegt Meijer.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer