CDA Agronetwerk ziet 'doorbraak' omtrent KDW

Het CDA Agronetwerk concludeert uit de Kamerbrief van vrijdag over de versnelling van de stikstofaanpak dat het belang van de kritische depositiewaarde (KDW) daarin naar de achtergrond verdwijnt. Wel is er onvrede over de wijze waarop belangrijke beleidswijzigingen door het ministerie 'gecamoufleerd' worden gecommuniceerd.

CDA+Agronetwerk+ziet+%27doorbraak%27+omtrent+KDW
© CDA

'Door de instelling van de Ecologische Autoriteit op 1 oktober van dit jaar kunnen provincies bij het maken van de gebiedsplannen de werkelijke staat van de natuur als benchmark nemen. Dat biedt ruimte om af te wijken van de KDW', zegt Cees de Jong, voorzitter van CDA Agro-Netwerk.


Dit netwerk van circa 500 CDA-leden uit de agrarische sector heeft binnen de eigen partij druk uitgeoefend om de stikstofplannen gewijzigd te krijgen. De Jong is tevreden dat belangrijke punten zijn binnengehaald, maar is verbolgen over de wijze waarop deze in de Kamerbrief van vrijdag zijn gecommuniceerd.

'De brief betekent op belangrijke punten een doorbraak. Maar het is wel gecamoufleerd opgeschreven, het is nogal cryptisch opgeschreven. Op inhoud had het ministerie kunnen proberen de rust terug te laten keren in de sector. Dit is een gemiste kans', aldus De Jong.


KDW-motie omarmd

Tevredenheid is er bij de agrarische CDA-leden over het besluit om de KDW voortaan uitsluitend te zien als een indicator en niet als het belangrijkste doel waarop de gebiedsprocessen gericht moeten zijn. Het kabinet heeft onder meer de motie daarover van Kamerlid Derk Boswijk (CDA) waarin de regering wordt verzocht om in de gebiedsgerichte aanpak de instandhoudingsdoelen in plaats van de KDW centraal te stellen volledig omarmd.

Het is voor het eerst dat dit in een tekst van de overheid zo wordt verwoord, zegt De Jong. 'Aangezien het in sommige gebieden onmogelijk is om aan de KDW te voldoen, is het cruciaal dat er breder wordt gekeken naar de gunstige staat van instandhouding van natuur. Provincies en de andere partijen in de gebiedsgerichte aanpak moeten nu wel aan de slag om de staat van de natuur in kaart te brengen zodat ze straks daarover inhoudelijk kunnen spreken met de Ecologische Autoriteit. Daarvoor moet je het natuurgedeelte in de plannen wel op orde hebben.'

De voorzitter van het CDA Agronetwerk leest in de Kamerbrief van vrijdag nog een aantal belangrijke beleidswijzigingen. Provincies krijgen de ruimte om met maatwerk versneld aan de slag te gaan met het legaliseren van de PAS-melders. Zo kunnen ze vergunningen van stoppende boeren overhevelen naar PAS-melders die willen doorgaan.


Zorgen weg nemen

Het beschikbare budget van 250 miljoen euro maakt het tevens mogelijk om vergunningen van bedrijven in andere sectoren op te kopen ten gunste van boeren. 'Hier liggen boeren die dit betreft echt wakker van. Als de minister dit wat duidelijker had geformuleerd had ze zelf veel zorgen weg kunnen nemen.'

De Jong is eveneens blij dat het belang van het kaartje met stikstofreductiedoelen van tafel is. De Kamerbrief stelt duidelijk dat daaruit geen conclusies over individuele bedrijven kunnen worden getrokken. Ook dat gronden die vallen onder Natuur Netwerk Nederland (NNN-gebieden) niet worden behandeld als Natura 2000-gebieden stelt het CDA Agronetwerk tot tevredenheid.

De Jong en zijn mede-leden vinden het tijdspad tot 2030 waarbinnen de reductiedoelen moeten worden behaald nog wel veel tekort. Op dit punt verwachten ze een kritische opstelling van de CDA-Kamerfractie. 'De juridische uitwerking van het NPLG is zeer complex en het Agronetwerk ziet dat de doelstelling van 2030 niet haalbaar en uitvoerbaar is. Daarom verwachten wij dat de Eerste Kamerfractie van het CDA hiermee niet kan instemmen.'




Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer