Goedkeuring strategische plannen EU-landen mogelijk pas na zomer

De Nationaal Strategische Plannen (NSP) van de Europese lidstaten worden mogelijk pas in september goedgekeurd. Dat gebeurt nadat de commissie terug is van haar zomerreces.

Goedkeuring+strategische+plannen+EU%2Dlanden+mogelijk+pas+na+zomer
© Europese Unie

Dat heeft een hoge Europese functionaris van DG Agri meegedeeld aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Een aantal lidstaten moet nog een nationaal strategisch plan indienen en daardoor is het tijdschema al aan het schuiven. Vertraging is ongunstig voor agrariërs, omdat zij meestal hun plannen voor 2023 al eerder hebben vastgelegd.


De commissie heeft drie maanden de tijd om de plannen te beoordelen en opmerkingen te maken en in totaal zes maanden voor goedkeuring. Dit proces kan worden gepauzeerd op het moment dat de commissie een brief naar een lidstaat stuurt. Daarin staan observaties en aanbevelingen, zodat de lidstaten hier op kunnen reageren. Daarom is het niet aannemelijk dat de goedkeuring voor 1 juli wordt gegeven.


Wachten op plannen

Van de 28 plannen zijn er nu 22 ontvangen. De vijf lidstaten die het plan nog moeten indienen, zijn België, Bulgarije, Duitsland, Roemenië en Slowakije. België dient een plan in voor Wallonië en Vlaanderen.


EU-commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski heeft de genoemde lidstaten verzocht hun plannen zo snel mogelijk in te dienen. Die moeten dit jaar worden goedgekeurd, zodat de lidstaten het beleid vanaf 1 januari 2023 kunnen implementeren.

De omvang van de plannen loopt sterk uiteen. Het kleinste plan is vierhonderd pagina's, het grootste telt vierduizend pagina's. De commissie is volop bezig met het beoordelen van de ingediende plannen. Deze beoordeling heeft betrekking op alle tien specifieke doelstellingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Die doelen gaan onder meer over ecologische, economische en sociale aspecten van duurzaamheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer