EU-lidstaten dienen 250 ecoregelingen voor boeren in

Er zijn grote verschillen in de wijze waarop de 27 EU-landen omgaan met de invulling van de nationale strategische plannen, onderdeel van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dat blijkt uit een eerste overzicht van 250 ecoregelingen van EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

EU%2Dlidstaten+dienen+250+ecoregelingen+voor+boeren+in
© Europese Unie

Het overzicht van de 250 ecoregelingen is samengesteld op basis van de nationale strategische plannen van negentien lidstaten die tot nu toe door de Europese Commissie zijn beoordeeld. De rest is wel ingestuurd, maar zijn nog niet beoordeeld. In het overzicht worden geen landen bij naam genoemd, zodat een echte vergelijking van de Nederlandse situatie met andere landen (nog) niet mogelijk is.


Bovendien kan de Russische oorlog tegen Oekraïne veel van de ingediende plannen overhoop gooien, zei Wojciechowski. Veel onderdelen van het GLB 2023-2027 moeten opnieuw worden beoordeeld, maar de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie worden niet afgezwakt of herzien.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Uit de eerste inventarisatie valt af te leiden dat er eigenlijk niet langer sprake is van een uniform gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid, maar van nationale plannen die op verschillende manieren hetzelfde (milieu)doel proberen te bereiken. Opvallend is dat voor de ontwikkeling van het platteland door de meeste landen weinig tot niets wordt uitgetrokken.


Ruimte voor verbetering

Wojciechowski toonde zich optimistisch 'dat er al zoveel op papier staat', maar uitte verhuld ook kritiek 'dat er nog veel ruimte is voor verbetering' en 'dat veel landen nog concrete aantallen en cijfers moeten noemen'.

Ook betreurde de EU-landbouwcommissaris dat er volgens hem zo weinig aandacht is voor het stimuleren van jonge boeren. Ook zijn lidstaten terughoudend met ecoregelingen voor meer dierenwelzijn en het gefaseerd afbouwen van het aantal kooien. Wojciechowski zei dat hij daar eind deze maand in zijn beoordelingsbrieven op ingaat.

Ook zegt Wojciechowski dat er tot nu toe weinig aandacht wordt besteed aan milieu- en natuurbescherming en dat de meeste landen daarmee achterblijven. Bij het omschakelen naar meer biologisch erkende hij dat het vertrekpunt per land nogal verschilt en dat daar rekening mee wordt gehouden.


Openbaar maken

Hoewel verscheidene landen daar opnieuw tegen protesteerden, is Wojciechowski van plan al zijn nationale beoordelingsbrieven openbaar te maken, zodat de boeren in alle EU-landen zelf kunnen zien hoe er in andere EU-landen met het GLB wordt omgegaan.

Vooral de Midden-Europese Visegrád-landen Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië liggen nog dwars. Zij vinden dat de Europese Commissie op sommige onderdelen buiten haar juridische boekje gaat. Bovendien vinden ze dat Brussel niets over hun 'nationale' plannen te zeggen heeft.

Verscheidene landen zijn het daar eigenlijk wel een beetje mee eens, maar willen het niet op een confrontatie laten aankomen. Wojciechowski zei dat dwarsliggers het risico lopen dat ze naast EU-subsidies gaan grijpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer