Agrifirm: brouwgerst interessanter door hoge stikstofprijzen

Als er nog ruimte in het bouwplan is, adviseert Agrifirm om voor brouwgerst te kiezen. Gerst vraagt een lagere stikstofbemesting dan andere graansoorten en dat is een pluspunt bij de huidige stikstofprijzen.

Agrifirm%3A+brouwgerst+interessanter+door+hoge+stikstofprijzen
© Han Reindsen

Teelttechnisch kunnen zomergranen in het bouwplan interessant zijn, stelt Agrifirm. Kijkend naar de huidige prijzen van stikstofmeststoffen is zomergerst zeker een optie. Daarnaast kan dat gewast later gezaaid worden dan zomertarwe, met behoud van opbrengst. Gerst is ook meestal vroeger te oogsten.

Is de teelt van brouwwaardig zomergerst interessant? Door de coronapandemie en de daarop volgende lockdown daalde in 2020 de bierconsumptie fors. Er ontstond een brouwgerstoverschot. Ondanks de coronapandemie is de biermarkt gelukkig wel weer redelijk op niveau gekomen, meldt Agrifirm.


Vragende markt

Steeds meer consumenten zijn liefhebber geworden van een speciaal biertje. Daarnaast is de consumptie van alcoholvrij bier hard gestegen. Wat de gehele biermarkt goed heeft gedaan, stelt Agrifirm. De prijs voor gerst is net als andere granen/grondstoffen hard gestegen het afgelopen jaar. Hierdoor begint de aankomende oogst met een vragende markt, merkt de coöperatie.

Brouwwaardige zomergerst wordt door Agrifirm ingenomen en verkocht aan meerdere mouterijen, onder andere Holland Malt in de Groningse Eemshaven. De mout wordt geleverd aan allerlei kleine en grote brouwerijen. Het bier komt lokaal tot wereldwijd terecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer