Texels brouwgerst levert akkerbouwers extraatje op

De Texelse Bierbrouwerij in Oudeschild investeert vanaf volgend jaar in brouwgerst die natuurinclusief is geteeld. Het bedrijf op het Waddeneiland is hiervoor een samenwerking aangegaan met akkerbouwers en natuur- en landschapsvereniging De Lieuw.

Texels+brouwgerst+levert+akkerbouwers+extraatje+op
© Texelse Bierbrouwerij

De akkerbouwers zetten via Agrifirm jaarlijks zo'n 600 ton brouwgerst af richting de bierbrouwerij. Het gaat om 100 hectare eilander akkerbouwgrond waar natuurinclusieve pakketten op komen te liggen. De telers krijgen een compensatie van de Texelse Bierbrouwerij voor de opbrengstvermindering en de extra inspanningen. Deze vergoeding komt overeen met die vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.

Directeur Cor Honkoop van de Texelse Bierbrouwerij wil met deze samenwerking meer focus leggen op maatschappelijk verantwoord ondernemen. 'We helpen de gersttelers en de natuur een handje op dit eiland. We vinden het belangrijk om gezamenlijk mooie dingen tot stand te brengen. Het past echt in onze missie: we koesteren Texel en gunnen iedereen Texels.'


Het Texels bier gaat er prima in, ook bij de akkerbouwers die het brouwgerst ervoor leveren.
Het Texels bier gaat er prima in, ook bij de akkerbouwers die het brouwgerst ervoor leveren. © Texelse Bierbrouwerij

Mede-eigenaar Arnold Langeveld van Landbouw Centrale Texel verwacht dat met de maatregelen de opbrengst per hectare 1 ton kleiner wordt. Deze ligt nu tussen de 6,5 en 10 ton per hectare. Hij gaat ervan uit dat de akkerbouwers met de compensatie van de Texelse Bierbrouwerij gemiddeld break-even draaien. 'Het gaat nu iets beter met de prijzen van de gerst, maar de laatste jaren kwamen we 200 tot 300 euro per hectare tekort.'
Landbouw Centrale Texel zamelt de gerst in en slaat het op, waarna het richting mouterij en uiteindelijk de bierbrouwerij gaat.


Kiloprijs

De boeren hebben gepleit voor een kiloprijs, zegt Langeveld. 'De boer die op een goede manier meer kilo's teelt, wordt dan extra beloond. Dat is relevant.' De telers gaan onder andere kruidenrijke randen inzaaien om de insectenstand te vergroten. Een andere mogelijkheid is om minder zaden per hectare in te zaaien, zodat er een open gewas ontstaat dat de nestelgelegenheid van de veldleeuwerik en de gele kwikstaart bevordert (vogelgraan).

Langeveld ziet deze maatregelen ook als 'promotie voor de landbouw'. Hij roemt de samenwerking met de bierbrouwerij. 'Het is heel mooi dat een bedrijf zich verbindt met de boeren. En het is belangrijk voor de transitie in de landbouw, waar de toegevoegde waarde van het product toeneemt.'

De bierbrouwerij investeert en moderniseert op de huidige plek. Over de groeiambities van het bedrijf wil de directeur niets kwijt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer