FAO: wereldprijs vlees bereikt recordniveau

Wereldwijd gezien ligt de gemiddelde vleesprijs op een recordniveau van met een prijsindex van 124,7 punten. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De noteringen voor pluimveevlees zijn flink gestegen.

FAO%3A+wereldprijs+vlees+bereikt+recordniveau
© Twan Wiermans

In juni steeg de FAO-prijsindex met 2,1 punten naar het nieuwe recordniveau van 124,7 punten. Het vorige hoogste niveau van juni 2021 is daarmee met 14 punten overschreden.

Alle vleessoorten stegen in prijs, maar dat geldt vooral voor pluimveevlees. In mei stond de index voor pluimveevlees nog op 124,74, in juni was dat 130,49, een toename met bijna 6 punten. Ook in maart, april en mei kende de pluimveevleesindex al een steeds een stijging met ongeveer 6 punten. De sterke stijging is volgens de FAO het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de uitbraken van vogelgriep op het noordelijk halfrond.


Rundvlees

De prijsindex van rundvlees is het hoogste van alle vleesprijzen met 138,49 punten. Dat is bijna 1 punt meer dan in mei. Deze laatste stijging komt doordat China de grens voor rundvlees uit Brazilië weer opende.

De internationale prijzen voor schapenvlees waren sinds het hoogtepunt in oktober 2021 met 156,52 indexpunten gedaald tot 132,18 punten in mei. In juni was er sprake van enig herstel naar 134,85 punten door lagere exportvolumes uit Nieuw-Zeeland en ondanks een gematigde vraag uit Noord-Azië, aldus de FAO.

De prijsindex voor varkensvlees ligt op een laag niveau. Dieptepunt was september 2020 met een prijsindex van 87,53. In die periode waren overigens alle vleesprijzen lager met pluimveevlees als dieptepunt met een prijsindex van 82,71 in augustus 2020.

Terwijl de pluimveevleesprijzen flink zijn hersteld, is de varkensprijs lang op een laag niveau van doorgaans onder de 100 gebleven.

In mei, juni en juli 2021 lag de prijsindex van varkensvlees wel boven de 100 en daalde daarna weer. In april 2022 kwam de prijsindex pas weer boven de 100 met 103,57. Dit daalde weer naar 101,04 in mei en in juni steeg de prijsindex voor varkensvlees weer een beetje met 101,48.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer