FAO voorziet nog hogere prijzen en groter voedseltekort

Wereldvoedselorganisatie FAO zegt dat door de Russische invasie van Oekraïne de graanprijzen met nog eens 20 procent zouden kunnen stijgen en kunstmest met 13 procent. De oorlog kan ook de honger verergeren.

FAO+voorziet+nog+hogere+prijzen+en+groter+voedseltekort
© ANP

Een nieuw FAO-rapport schat dat het aantal ondervoede mensen wereldwijd met 7,6 miljoen mensen bijna zou verdubbelen tot 13,1 miljoen mensen. De FAO schat dat 20 tot 30 procent van de wintertarwe-, mais- en zonnebloemgewassen in Oekraïne dit jaar mogelijk niet worden geplant of niet kan worden geoogst en dat de opbrengsten van de resterende gewassen mogelijk worden verminderd.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Hoewel de intensiteit en duur van de oorlog onzeker zijn, zouden de verstoring van de landbouwactiviteiten van Rusland en Oekraïne de voedselonzekerheid wereldwijd ernstig kunnen opvoeren, zei directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO in een verklaring bij de publicatie van het rapport.


Voedselzekerheid

FAO-economen evalueerden de dreigende gevolgen van de oorlog op de wereldwijde voedselzekerheid op basis van 'gematigde' en 'ernstige' scenario's, afhankelijk van hoeveel export uit Oekraïne en Rusland wordt verminderd. De tarweprijs zou in het gematigde scenario met 8,7 procent stijgen en in het zware scenario met 21,5 procent. De maisprijs zou met 8,2 procent stijgen tot 19,5 procent.

Oekraïne is ook een belangrijke producent van zonnebloemen. Een vermindering van de aanvoer van zonnebloemolie zou een rimpeleffect hebben op de prijzen van andere plantaardige oliën, stelt het rapport.


Vee en pluimvee

Prijsverhogingen kunnen ook gevolgen krijgen voor vee en pluimvee. 'Een vermindering van de beschikbaarheid van voedertarwe en mais zou op dezelfde manier de prijzen van voederproducten verhogen. Daarbij worden de voerintensieve pluimvee- en varkensvleessectoren het meest rechtstreeks getroffen', stellen de onderzoekers.

Het rapport waarschuwde regeringen voor het opleggen van maatregelen om hun eigen voedselvoorziening te beschermen, zoals het beperken van de graanexport. Dat deden Hongarije en Bulgarije al vorige week. 'Alvorens maatregelen te nemen om de eigen voedselvoorziening veilig te stellen, moeten regeringen nadenken over de mogelijke effecten op de internationale markten. Exportbeperkingen zouden de prijzen op de wereldmarkten kunnen opdrijven', meldt het FAO-rapport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer