5 vragen over Nederlandse groenteconsumptiecijfers van FAO

Nederlanders eten de minste groenten in Europa, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De cijfers van FAO kloppen niet, zegt GroentenFruit Huis. 'In Nederland wordt ongeveer net zoveel groente gegeten als in omringende landen.' Waar komt het verschil vandaan?

5+vragen+over+Nederlandse+groenteconsumptiecijfers+van+FAO
© Twan Wiermans

Wat is er aan de hand?

FAO heeft groenteconsumptiecijfers bekendgemaakt voor Europa, waaruit blijkt dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld 58 kilo groenten per hoofd van de bevolking verorberen. Daarmee blijft de consumptie ver achter bij omringende landen, zoals België en Duitsland, waar de inwoners respectievelijk gemiddeld 110 kilo en 90 kilo op jaarbasis eten.

FAO zegt dat de consumptie op de Balkan het hoogst is. Kampioen groenteneter is de Kroaat met 302 kilo, gevolgd door Albanezen (298 kilo) en Noord-Macedoniërs (269 kilo). GroentenFruit Huis weerspreekt deze cijfers.


Wat is volgens GroentenFruit Huis wel juist?

GroentenFruit Huis stelt dat de verschillen tussen de Nederlandse consumptie en die in aangrenzende landen niet zo groot zijn als FAO doet voorkomen.

Volgens de vereniging zijn bijvoorbeeld de cijfers voor Nederland 52 kilo, Duitsland 53 kilo, Frankrijk 53 kilo, Denemarken 54 kilo, het Verenigd Koninkrijk 55 kilo en België 55 kilo. Kortom, er is maar een miniem onderscheid tussen deze naties.


Waar komt het verschil vandaan?

Het onderscheid is het gevolg van de manier van werken bij FAO en GroentenFruit Huis. De ene partij berekent het consumptieniveau op basis van oogst- en handelscijfers, de andere baseert zich op consumenten- en kassadata van onderzoeksbureaus. Daarnaast zijn er verschillen van interpretatie.


Welke partij doet wat?

FAO berekent de hoeveelheid groente die beschikbaar is voor consumptie door de productie in eigen land op te tellen met de import en vervolgens te verminderen met de export. De uitkomst van deze som wordt gedeeld door het aantal inwoners van het land, waarna het cijfer per hoofd van de bevolking wordt bekend. Deze wijze is niet altijd even zuiver. GroentenFruit Huis gebruikt data van bureaus als GfK, Kantar, IRI en Nielsen.


FAO toont cijfers van het volledige groenteaanbod, inclusief wat beschikbaar is voor de diepvries- en conservenindustrie. Dat Belgen volgens FAO met 110 kilo groenten veel meer eten dan Nederlanders, heeft ook te maken met de vele groenteverwerkers in dat land. De cijfers van GroentenFruit Huis betreffen alleen verse groenten.


Zijn de hoge FAO-cijfers voor de Balkan-landen reëel?

GroentenFruit Huis vermoedt van niet. Zo'n groot verschil is moeilijk te verklaren, aldus de organisatie. Maar er ontbreken data van onderzoeksbureaus voor deze landen, waardoor de cijfers niet direct zijn te weerleggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer