FAO-topman: aardappelconsumptie kan wereldwijd verdubbelen

Aardappelen kunnen nog meer bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid. De totale productie kan de komende 10 jaar verdubbelen. Dat zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

FAO%2Dtopman%3A+aardappelconsumptie+kan+wereldwijd+verdubbelen
© Dirk Hol

De FAO-directeur-generaal zei dat Azië en Afrika de regio's zijn met de snelste groei van de aardappelproductie, terwijl de productie daalt in Europa en Noord-Amerika. Wereldwijd is de aardappelproductie gestegen, zelfs terwijl het areaal dat voor de teelt wordt gebruikt afnam. Qu Dongyu sprak deze week bij de elfde World Potato Congress in Dublin.

Aardappelen zijn het op twee na belangrijkste voedselgewas in de wereld en worden regelmatig door miljarden mensen gegeten. Ze zorgen voor inkomsten bij kleinschalige producenten. Verder genereren aardappelen minder uitstoot van broeikasgassen dan andere grote gewassen, zei Qu.

Qu is een veelgeprezen expert op het gebied van voedsel. Eerder in zijn carrière hielp hij onder meer bij het organiseren van het wereld-aardappelcongres in 2015 in China.


Meer dan 20 miljoen hectare

Vandaag de dag worden aardappelen volgens de FAO geteeld op meer dan 20 miljoen hectare in 150 landen. Dat levert een totale wereldwijde productie op van 359 miljoen ton. De productie kan stijgen tot 500 miljoen ton in 2025 en 750 miljoen ton in 2030, verwacht de directeur-generaal.

'Aardappel wordt een van de toenemende gewassen in het wereldwijde voedselzekerheidssysteem op het moment dat de opbrengst van graangewassen de limiet nadert', zei Qu. Hij benadrukte dat de relatief geringe behoefte aan natuurlijke hulpbronnen aardappelen tot een belangrijk voedselgewas maakt voor mensen om te overleven tijdens hongersnood en rampen.

Onderdeel van het wereld-aardappelcongres was een debat over de oorlogssituatie in Oekraïne. Dat land is niet alleen een van de grootste graanproducenten ter wereld, maar ook de op drie na grootste aardappelproducent.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer