G7 en EU nemen actie vanwege kunstmestschaarste

De landbouwministers van de zeven rijkste westerse industrielanden (G7) en de Europese Unie hebben dit weekend afgesproken actie te ondernemen tegen de schaarste en stijgende kosten van kunstmest.

G7+en+EU+nemen+actie+vanwege+kunstmestschaarste
© Koos van der Spek

Dat hebben de G7-landen en de EU afgesproken op hun top over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan als de G7 en de Europese Unie zijn overeengekomen de financiering van het wereldwijde Agricultural Market Information System (Amis) uit te breiden.

De Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties houdt nu al toezicht op de tarwe-, mais-, rijst- en sojabonenmarkten. Daar komen nu het in de gaten houden van de leveringsvoorwaarden en de wereldwijde voorraden van kunstmest bij, inclusief de beschikbaarheid.


Prijzen en voorraden

'Amis moet meer doen van wat het nu al doet, maar moet ook de wereldwijde prijzen en voorraden van kunstmest in de gaten gaan houden', zei de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack.

'Wanneer de markten krap zijn en de informatie troebel is de kans groter dat landen in paniek raken en actie ondernemen, zoals het verbieden van de export van graan of kunstmest. Dat maakt de situatie alleen maar erger', laat Joe Glauber als interim-secretaris van Amis aan de Amerikaanse nieuwssite Agri-Pulse weten.

Internationale bancaire sancties tegen Rusland en Wit-Rusland na de Russische invasie van Oekraïne, samen met opgelegde Russische exportbeperkingen, hebben een groot deel van de internationale kunstmesttoevoer stopgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer