EU op weg naar gelijk speelveld biobased producten

Producten die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van biomassa, oftewel biobased producten, komen op weg naar marktintroductie allerlei hindernissen tegen die voor fossiele producten niet gelden. In een Europees project wordt onderzocht wat er moet gebeuren om deze producten gelijke marktkansen te bieden.

EU+op+weg+naar+gelijk+speelveld+biobased+producten
© Wageningen Food en Biobased Research

In het EU-project STAR4BBI werkt Wageningen Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR), samen met Europese partners. In de afgelopen drie jaar hebben onderzoekers richtlijnen, standaarden en beleidsmaatregelen in kaart gebracht die gelden voor de marktintroductie van biobased producten.

Wil Europa de transitie kunnen maken naar een circulaire en biobased economie, dan moeten er op grote schaal volwaardige biobased alternatieven voor fossiele materialen en producten op de markt komen. 'Maar bestaande wet- en regelgeving staat de introductie van nieuwe biobased producten in de weg', concludeert WUR-onderzoeker Martien van den Oever.

Subsidies

Een sterke stimulans voor het gebruik van biobrandstoffen en bio-energie is de Renewable Energy Directive (RED). Deze EU-richtlijn is een sta-in-de-weg voor andere biobased producten. Met de ontvangen subsidies kunnen producenten van biobrandstoffen en bio-energie een hogere prijs voor grondstoffen betalen. Dit zet druk op de beschikbaarheid en prijs van biomassa voor biobased materialen die het zonder financiële steun moeten stellen.

Ook sommige Europese productnormen vormen een obstakel. Van den Oever: 'Standaarden werken vaak in het voordeel van bestaande materialen, in plaats van dat ze zijn gebaseerd op de gewenste functionele eigenschappen. Daardoor worden uitstekende biobased alternatieven soms niet geaccepteerd, omdat ze niet exact dezelfde eigenschappen hebben als de op fossiele grondstoffen gebaseerde producten.'

Eind maken aan ongelijk speelveld

Om aan dit ongelijke speelveld een eind te maken, is binnen STAR4BBI onder andere gekeken naar wat nu de beste routes zijn om tot specifieke richtlijnen en certificatieschema's voor biobased producten te komen.

Om barrières voor biobased materialen weg te halen en voor evenwicht in materiaal- en energiegebruik van biomassa te zorgen, is er een nieuw beleidskader nodig. In STAR4BBI zijn routes in kaart gebracht om tot de beste end-of-life-opties voor (duurzame) biobased materialen te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer