'Biobased-project scoort met vakantiehuis en cosmetica'

Het project Growing a GreenFuture dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van biobased toepassingen krijgt met steun van BO Akkerbouw een vervolg voor de komende vier jaar. Dit vertelde projectleider Cor van Oers van Delphy op het slotevent van het project in Terneuzen.

%27Biobased%2Dproject+scoort+met+vakantiehuis+en+cosmetica%27
© Haijo Dodde

Wat voor project is Growing a GreenFuture?

'Dit is een Interreg-project dat met EU-steun is uitgevoerd met tien partners in Nederland en Vlaanderen voor de ontwikkeling van de teelt en verwerking van biobased gewassen. Doel is om in het kader van de circulaire economie vanuit biomassa een alternatief te zoeken voor fossiele toepassingen. Onderdeel van het project is de aanleg van drie biobased gardens in Zeeland en Noord-Brabant. Daar zijn meer dan tachtig gewassen met wisselende successen getest.'

Welke resultaten zijn te melden?

'Met natuurvezels vanuit hennep en vlas is al één en ander bereikt. Trots zijn we op het biobased vakantiehuis dat tijdens het slotevent is onthuld door Han Polman, de Commissaris van de Koning in Zeeland. Dat is ons kroonjuweel. Het huisje en interieur van biobouwmaterialen is bestemd voor een vakantiepark in Kamperland. Daarnaast bleek in Vlaanderen olie uit goudsbloemen prima geschikt voor verwerking in cosmetische producten.'

Wat is concreet de meerwaarde voor Nederlandse akkerbouwers?

'Als het gaat om nieuwe teelten of kleinschalige raffinage is er nog niet één toepassing waarvan we zeggen dat het enkele honderden hectares aan teeltareaal gaat opleveren. Maar dat heeft ook tijd nodig. De teelt van paardenbloemen bijvoorbeeld voor de productie van rubber vraagt voor een rendabele teelt nog enige inspanning van veredelaars.'

Wanneer is er sprake van een goed verdienmodel?

'Het project moet resulteren in interessante nevenstromen voor primaire bedrijven. Het gaat er om dat akkerbouwers uiteindelijk in hun bouwplan teelten opnemen die ze nu nog niet kennen. Dit is gunstig voor hun risicospreiding en ook voor de biodiversiteit.'

Hoe gaat het vervolg op Growing a GreenFuture eruitzien?

'Van BO Akkerbouw hebben we de toezegging om onze activiteiten in elk geval in Zeeland een vervolg te geven en we proberen om Noord-Brabant daarop te laten aansluiten. Het is de bedoeling dat de bestaande biobased gardens gehandhaafd blijven. We gaan vooral verder met het ontwikkelen van nieuwe ketens voor biobased toepassingen. Voor het vervolgproject zoeken we nog partners en cofinanciers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer