Aardappelcoöperatie Agrico tevreden met prijsverbetering

Aardappelcoöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2021 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S tot en met A bedraagt 31,10 euro per 100 kilo. In 2020 was dit nog 25,77 euro.

Aardappelco%C3%B6peratie+Agrico+tevreden+met+prijsverbetering
© Niels van der Boom

Voor tafelaardappelen betaalt de pool van Agrico voor de consumptiemaat ongesorteerd, levering week 9, 23,06 euro per 100 kilo. Dit is inclusief de PlanetProof-vergoeding. Vorig jaar lag de prijs voor deze categorie nog op 15,71 euro.

Voor biologisch geteelde tafelaardappelen is de poolprijs uitgekomen op 50,79 per 100 kilo voor de maat 0/+, levering week 3. Ter vergelijking: vorig jaar lag de prijs hiervan op 28,53 euro. Het poolresultaat voor biologisch geteelde pootaardappelen komt voor 2021 uit op 62,82 euro per 100 kg voor alle maten, klasse S tot en met A. In 2020 lag de prijs hiervoor nog op 45,10 euro.

Prijsverbetering

Algemeen directeur Jan van Hoogen laat in een persverklaring weten zeer tevreden te zijn 'met de positieve prijsverbetering ten opzichte van vorig pootgoedseizoen'. 'De huidige marktsituatie en de uitdagingen om de pootaardappelen te verladen, maakten het een uitdagend pootgoedseizoen. We zijn dan ook zeer tevreden dat we deze uitbetalingsprijzen met elkaar hebben kunnen realiseren.'

De vooruitzichten voor de afzet van biologisch geteelde consumptieaardappelen lijken volgens Agrico op dit moment compleet anders dan een jaar geleden. Er is nog maar nauwelijks aantasting door Phytophthora en opbrengsten lijken erg goed te worden.


Uitbreiding van het areaal

Naast de afzet aan de retail gaat Agrico zich de komende jaren verder richten op de introductie van de zogenoemde Next Generation rassen voor de frites- (Nirvana) en chipsindustrie (Beyonce). Hier liggen volgens de coöperatie goede kansen voor verdere uitbreiding van het areaal. Dat geldt zowel voor pootgoed als voor consumptieaardappelen.

Voor de afzet van tafelaardappelen voorziet Agrico een verdere krimp in de afzet via de retail. Telers van tafelaardappelen hebben te maken met het steeds verder oplopende (kwaliteits)risico in de teelt, in combinatie met steeds strenger wordende certificeringseisen van de retail. Door stijgende contractprijzen voor de industrieteelt, wordt deze teelt meer en meer een alternatief voor de teelt van tafelaardappelen, constateert de coöperatie.


Afzet gehaald

Voor het tweede jaar op rij heeft corona een enorme invloed gehad op de afzet van de pootaardappelen. Met uitzondering van Bangladesh heeft Agrico op alle markten de verwachte afzet gehaald. En uiteindelijk kon de hoeveelheid voor Bangladesh goed in andere markten worden afgezet. Bij veel bestemmingen was het in het afgelopen jaar een grote uitdaging geweest om tijdig en voldoende containers te vinden om de pootaardappelen te verladen.

De kostprijs voor de teelt van (poot) aardappelen zal het komende jaar fors stijgen, is de verwachting. Ook zullen de kosten voor met name (zee)vracht wereldwijd behoorlijk stijgen. 'Al met al uitdagende omstandigheden om seizoen 2022 aan te vangen. Toch zijn we gematigd positief, want we voorzien de wereld van voedsel. Door de huidige marktsituatie dreigt er een tekort aan graan in de wereld, waardoor wij kansen zien voor de afzet van onze pootaardappelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer