Handelshuizen willen samen verder in tafelaardappelen

Aardappelhandelshuizen Agrico en Nedato en verpakbedrijf Leo de Kock gaan de mogelijkheden onderzoeken om samen te werken. Dat willen ze doen bij de afzet van verse onbewerkte gangbare tafelaardappelen.

Handelshuizen+willen+samen+verder+in+tafelaardappelen
© Nieuwe Oogst

De aanzet hiertoe is ingegeven door de toenemende vraag van afnemers naar integraal aanbod en de structureel gewijzigde behoeften bij consumenten, melden de handelshuizen. Onderzocht zal worden of en hoe een samenwerking bijdraagt aan het efficiënt en effectief inspelen op de gewijzigde marktomstandigheden en tegelijk oog heeft voor het toekomstperspectief van de telers van tafelaardappelen.

Agrico, Nedato en Leo de Kock willen met de samenwerking hun positie in tafelaardappelen versterken. Als aanbieders zien zij de behoefte van consumenten verschuift van traditionele aardappelgerechten naar meer veelzijdige toepassingen. Deze ontwikkeling zorgt er volgens de bedrijven voor dat ze beter kunnen inspelen op de steeds bewustere consumentkeuzes.


Innovatieve aardappelrassen

Daarbij biedt de samenwerking meer ruimte om te investeren in innovatieve aardappelrassen en verdere verhoging van de kwaliteitsklassen. De kansen om dit samen te bereiken, zijn groter dan voor de afzonderlijke bedrijven alleen. Dat stellen directeuren Jan van Hoogen van Agrico en Wim van de Ree van Nedato.

'Wij sturen het beschikbare areaal voor de consumptieteelt naar steeds hoogwaardigere rassen en kwaliteitsklassen. Hiermee bieden wij een goed perspectief voor onze telers en stemmen wij het aanbod af op de gewijzigde vraag van onze afnemers', zegt Van Hoogen. Van de Ree sluit zich hierbij aan en wijst erop dat bundeling van aanbod en vermarkting van de volledige opbrengst interessant is voor de gespecialiseerde telers van tafelaardappelen.


Rekening houden met mededingingsregels

De uitkomst van het onderzoek van de drie aardappelbedrijven wordt eind 2022 verwacht. Tijdens het hele proces en ook voor wat betreft de uitvoerbaarheid van eventuele plannen wordt nauwlettend rekening gehouden met de relevante wet- en regelgeving. Het gaat dan onder meer om de mededingingsregels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer