'De emotie regeert nu'

Zaterdagmiddag 15 uur. Vrienden nodigen ons uit voor een barbecue. Mijn vriend en ik zijn wat later, want we moeten nog werken. Na afloop gaan we met z'n allen de kroeg in, maar om 2 uur gaan wij naar huis. 'Nu al? Het is nog gezellig', zegt de rest. 'Tja, morgenochtend koeien melken en kalfjes voeren', zeggen wij dan. Zelfs onze vrienden uit het dorp vinden af en toe dat wij niet sporen omdat we zondagochtend om 6 uur in de stal staan. Toch doen we dit met veel plezier.

%27De+emotie+regeert+nu%27
© Ruud Ploeg

Dat plezier lijken we niet te mogen hebben. Het is met de huidige regelgeving verschrikkelijk lastig om een agrarisch bedrijf over te nemen. Dagelijks denken we na over keuzes die we moeten maken voor de toekomst, omdat we zo graag boer willen worden en blijven. Kunnen we dit aantal koeien houden? Moeten we investeren in land of moeten we een melkrobot vervangen? Afwegingen waar onze leeftijdsgenoten, buiten de agrarische sector, niets van begrijpen.

Landbouwminister Henk Staghouwer zegt dat 'we erover moeten praten'. En op televisie zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte doodleuk: 'Boeren kunnen kiezen om de transitie te maken naar duurzamer, meer plantaardig of minder grote stallen. We hebben 34 miljard voor ze. Ik zeg niet dat boeren met minder dan honderd koeien niet in Nederland mogen bestaan.'

Nou, meneer Paternotte, hier kun je als ondernemer helemaal niks mee. Er is hiermee geen enkel concreet perspectief geboden voor de boeren. En met de presentatie van dat stikstofkaartje wordt een bom onder de sector gelegd.

Degenen die deze stikstofplannen bedacht hebben, weten al helemaal niet waar ze het over hebben

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Het is waardeloos dat wij als boeren het moeten hebben over emigreren, voor recreatie moeten bouwen of gewoon niet weten waar we op moeten inzetten.

Dus nu ervoor kiezen een melkveehouderij over te nemen, is net als een staatslot kopen. Eén grote gok of je nog door kunt gaan. Want met deze overheid heb je geen idee waar je aan toe bent. Dat knaagt en vraagt om een reactie, al vind ik het ook niet goed dat de wegen voor burgers worden geblokkeerd met brandende balen stro, maar de emotie regeert nu.

De provincies hebben een jaar de tijd om de plannen uit te werken. Weer een jaar onzekerheid voor boeren… En wat komt er volgend jaar? En wat over vier jaar, met weer een nieuwe landbouwminister? Misschien mogen wij als jonge boeren op zondagochtend of 's avonds laat 'niet sporen' volgens onze vrienden, maar degenen die deze stikstofplannen bedacht hebben, weten al helemaal niet waar ze het over hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer