Blokkades, bomenkap, brand en bezoek aan minister op onrustige avond

Op verschillende plekken in het land hebben boeren maandagavond van zich laten horen uit onvrede over de stikstofaanpak van het kabinet, waarover vandaag wordt gestemd in de Tweede Kamer. Er waren brandjes, geblokkeerde snelwegen, gekapte bomen en een bezoek aan het huisadres van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Blokkades%2C+bomenkap%2C+brand+en+bezoek+aan+minister+op+onrustige+avond
© Huisman Media

Tientallen boeren protesteerden bij de woning van de minister in het Gelderse Hierden. Zij hadden spandoeken bij zich waarop ze hun afkeuring voor het stikstofbeleid lieten blijken. Het protest verliep vreedzaam, meldt Omroep Gelderland. De politie was op de hoogte van de komst van de boeren en had een politiepost geplaatst voor het huis van Van der Wal. Volgens een politiewoordvoerder waren de minister en haar gezin overigens niet thuis.

Eerder deze maand protesteerden boeren ook al bij het huis van de minister. Die actie kon op veel afkeur rekenen. Al gaf staatssecretaris Eric van den Burg desgevraagd aan dat de boeren wettelijk niets verkeerds hadden gedaan met hun actie.

In de Krimpenerwaard werden op verschillende plekken knotwilgen afgezaagd door boze boeren. Een symbolische actie, zegt melkveehouder Floor de Jong uit Bergambacht tegen een lokale nieuwssite. 'Dit als teken van het kaalslagbeleid van het kabinet. De knotwilgen zijn nu ten dode opgeschreven.' De bomen zijn overigens privé-eigendom van meerdere boeren. 'Er zaten bomen bij die overgrootvaders van zowel mijn vaderskant als mijn moederskant gepoot hebben', aldus De Jong.


Maandagavond werden weer diverse snelwegen geblokkeerd door boeren, zoals dat eerder op de dag ook al gebeurde. 's Avonds was het onder meer de beurt aan de A1 bij Holten. Hier was de snelweg enkele uren afgesloten en werd ook brand gesticht op de snelweg. Op de A28 bij Zwolle is een trekker in beslag genomen en zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld.

Op de A9 in Noord-Holland werden drie boeren aangehouden tijdens een wegblokkade. Het betrof de bestuurders van de twee voorste trekkers en een boer die de aanwijzingen van de politie niet wilde opvolgen. Later op de avond kwamen andere boeren op het politiebureau in Alkmaar vragen om de vrijlating van hun collega's. In de loop van de avond werd het drietal ook vrijgelaten.


Kleine acties

Op andere snelwegen in Nederland waren in de loop van de avond ook nog kleine acties van boeren met trekkers, onder meer op de A12 in Gelderland richting de Duitse grens. Ook in Groningen richting de Duitse grens en op de A7 en A32 waren trekkers op de snelweg te zien.


Een groep van enkele tientallen boeren heeft maandagavond gedurende ongeveer 1,5 uur een verrassingsactie gehouden op het Mediapark in Hilversum, meldt de politie. Na overleg tussen de politie en de boeren zijn laatstgenoemden met hun trekkers huiswaarts gekeerd. Dat verliep volgens een woordvoerder zonder incidenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer