NVWA houdt scherp toezicht op onbedwelmde slacht

Dierenartsen van de NVWA houden ook tijdens het islamitische Offerfeest scherp toezicht op het doden van dieren. De NVWA, de politie en de Veiligheidsregio's voeren extra controles uit om er op toe te zien dat bedrijven en personen zich houden aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid.

NVWA+houdt+scherp+toezicht+op+onbedwelmde+slacht
© Han Reindsen

Het Offerfeest vindt dit jaar plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli. In deze dagen mogen 45 slachthuizen in Nederland dieren slachten. De dieren, voornamelijk schapen, maar ook geiten en runderen, mogen alleen in deze erkende slachthuizen worden geslacht.

In de EU moet een dier dat wordt geslacht voor het doden bedwelmd worden. Als een dier volgens religieuze riten geslacht wordt, dan mag het dier onder voorwaarden zonder bedwelming worden gedood. Vanaf 1 januari 2018 gelden de regels uit het 'Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten', zoals deze ook wettelijk vastgelegd zijn in het Besluit houders van dieren.


Halssnede

Indien een slachthuis onbedwelmd slacht tijdens het Offerfeest, is er continu een toezichthouder van de NVWA bij het doden aanwezig. De NVWA houdt er ook toezicht op dat elk dier uiterlijk veertig seconden na de halssnede alsnog wordt bedwelmd, tenzij door een daarvoor gekwalificeerde medewerker van het slachthuis is vastgesteld dat het dier niet meer bij bewustzijn is.

Afhankelijk van de snelheid van slachten en het totale aantal dieren dat men slacht, is er nog een tweede toezichthouder aanwezig om op het slachtproces toe te zien. De NVWA en politie controleren ook om ervoor te zorgen dat dieren niet illegaal worden geslacht zonder verdoofd te worden buiten een erkend slachthuis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer