NVWA gaat meer kosten doorberekenen aan ondernemer

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet kostendekkende tarieven hanteren en gaat daarom meer kosten doorbelasten aan het bedrijfsleven. Dat heeft minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meegedeeld aan de Tweede Kamer.

NVWA+gaat+meer+kosten+doorberekenen+aan+ondernemer
© Dirk Hol

De door te berekenen werkzaamheden van de NVWA zijn hoofdzakelijk keuringswerkzaamheden bij import, export en het slachten, en hercontroles. Op basis van de huidige tarieven brengt de NVWA in 2022 ongeveer 120 miljoen euro bij het bedrijfsleven in rekening. De overheid vult daar in 2022 ongeveer 35 miljoen euro op aan, omdat de tarieven niet volledig kostendekkend zijn.

Dat de tarieven niet kostendekkend zijn, heeft verschillende oorzaken. Staghouwer stelt dat de tariefstijgingen de afgelopen jaren zijn afgezwakt waardoor de werkelijke stijging niet werd doorberekend. Verder zijn onder meer de gestegen kosten van extra toezicht of toezichtsontwikkeling slechts gedeeltelijk doorberekend aan het bedrijfsleven. De minister vindt dit onhoudbaar en onwenselijk.


Overheidsbijdrage

Hoeveel kosten de NVWA gaat doorberekenen, is nog niet duidelijk. Staghouwer onderzoekt welk deel van de huidige overheidsbijdrage door het bedrijfsleven moet worden gefinancierd en dus in rekening moet worden gebracht. Hij baseert zich op Europese regelgeving. Het voornemen is om stapsgewijs te komen tot volledige kostendekkendheid met ingang van 1 januari 2023. Als dat voor deelonderdelen niet op tijd lukt, dan worden die kosten per 1 januari 2024 doorbelast.

'Ik besef dat mijn voornemen tot kostendekkende tarieven voor veel bedrijven een vervelende boodschap is', zegt Staghouwer 'Ik vind het daarom extra belangrijk dat alle ingrepen die ik doe op de tarieven navolgbaar en transparant zijn.' De minister heeft toegezegd de sectoren te betrekken bij het uitwerken van de plannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer