NVWA-controles wijzen uit: hokverrijking verdient meer aandacht

Het grootste aandachtspunt op gebied van dierenwelzijn is bij varkensbedrijven het hebben van voldoende en de juiste hokverrijking. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voerde vorig jaar 94 dierenwelzijnsinspecties bij varkensbedrijven uit. Bij vijftig zijn er overtredingen geconstateerd en bij 34 bedrijven was de hokverrijking ontoereikend.

NVWA%2Dcontroles+wijzen+uit%3A+hokverrijking+verdient+meer+aandacht
© Varkens Archief

De NVWA-inspecteurs richten zich bij welzijnsinspecties onder meer op het hebben van voldoende ruimte per varken en of de varkens permanent de beschikking over drinkwater hebben. Ook dient de hokverrijking en de verzorging van zieke en gewonde dieren op orde te zijn.

De staat van de huisvesting en met name roostervloeren worden beoordeeld. Afgelopen jaar zijn 33 inspecties aselect bij varkensbedrijven uitgevoerd, het ging daarbij om project naleefmeting 2021. 38 inspecties zijn uitgevoerd na meldingen en de overige 23 zijn gecombineerd met een andere inspecties.


Meer dan de helft

Opvallend is dat bij meer dan de helft van de varkenshouderijen onvolkomenheden werden gevonden. Bij maar liefst 34 inspecties bleek niet te zijn voldaan aan de negen criteria van goede hokverrijking. Op elf van die bedrijven waren alleen vleesvarkens aanwezig. Wel moet gezegd worden dat het euvel bij 29 varkensbedrijven is vastgesteld bij de categorie bedrijven die zijn geïnspecteerd na een melding.

Na het vaststellen van overtredingen zijn afgelopen jaar bij 33 bedrijven herinspecties uitgevoerd. Bijna een kwart van deze herinspecties ging over de hokverrijking. Vijf bedrijven hadden de welzijnszaken nog niet op orde. De NVWA-inspecteurs maakten rapporten van bevindingen op. Na een of twee herinspecties hadden ook deze bedrijven alles weer op orde, meldt NVWA.


Kosten herinspecties

De kosten van herinspecties zijn voor rekening van de veehouder. Zijn er geen opmerkingen, dan blijven de kosten beperkt tot het betalen van een starttarief van 116,60 euro, twee kwartier inspectiekosten van 48,80 per kwartier en een kwartier administratiekosten à 34,57 euro. Zijn er nog opmerkingen, dan worden meer kwartieren in rekening gebracht en volgt opnieuw een herinspectie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer