NAK: voor 1 of 15 juli wilde haver verwijderen

Keuringsdienst NAK voert in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles uit op de aanwezigheid van wilde haver. Dat gebeurt om verspreiding en vermeerdering hiervan te voorkomen.

NAK%3A+voor+1+of+15+juli+wilde+haver+verwijderen
© NAK

Telers moeten ervoor zorgen dat de bestrijding of verwijdering van wilde haver vanaf nu correct wordt uitgevoerd om verdere schade en uitzaaien te voorkomen. Gezien de ontwikkeling van de graanpercelen zal de wilde haver niet achterblijven, verwacht NAK.

Ondernemers zijn verplicht wilde haverplanten te verwijderen en vernietigen voordat het zaad begint uit te vallen. Concreet betekent dat:
• voor 1 juli 2022 in de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg;• voor 15 juli 2022 in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland.


Eerst waarschuwing

Bij het aantreffen van wilde haver op een perceel wordt eerst een waarschuwing gegeven. Blijkt na hercontrole geen verwijdering te hebben plaatsgevonden, dan stelt de NAK een rapport van bevindingen op dat wordt overgedragen aan de NVWA. In dat geval kan de NVWA een last onder dwangsom opleggen om naleving van de regelgeving af te dwingen. De hoogte van de dwangsom bedraagt 500 euro per dag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer