NVWA: naleving vleeskalveren in 86 procent gevallen goed

Bij een naleefmeting van de welzijnsvoorschriften voor vleeskalveren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldeed 86 procent van de gecontroleerde bedrijven aan de voorschriften. De oppervlaktematen voor de kalveren in groepshuisvesting vormen een aandachtspunt. In twee derde van gevallen die niet akkoord waren, bleek een herinspectie niet nodig, omdat de situatie ter plekke werd gecorrigeerd.

NVWA%3A+naleving+vleeskalveren+in+86+procent+gevallen+goed
© Nieuwe Oogst

In totaal verrichtte de NVWA inspecties op 94 aselect gekozen vleeskalverenbedrijven. Hiervan waren dertien inspecties niet akkoord. Een aandachtspunt is dat op zes van deze bedrijven de oppervlakte voor de kalveren in groepshuisvesting in een aantal hokken onvoldoende was.

Uit analyse van de overtredingen blijkt dat op negen van de dertien bedrijven één overtreding van de welzijnsvoorschriften is vastgesteld. Op één bedrijf werden overtredingen vastgesteld van twee voorschriften en op drie bedrijven waren drie onderdelen niet akkoord.


Oppervlakte

Zo werd op vier bedrijven de oppervlakte voor kalveren met een gewicht onder de 150 kilo als overtreding gezien. Twee overtredingen gingen over de oppervlakte voor de kalveren met een gewicht tussen de 150 en 220 kilo. Op twee bedrijven was de breedte van de eenlingbox niet akkoord en op drie bedrijven was niet permanent vers drinkwater beschikbaar bij warm weer of voor zieke kalveren.

Op een bedrijf kunnen een of meerdere overtredingen van voorschriften worden vastgesteld. Vastgestelde overtredingen kunnen ook met elkaar samenhangen. Zo kan bij de constatering dat een ziek of gewond dier niet onmiddellijk op passende wijze wordt verzorgd, ook zijn vastgesteld dat niet tijdig een dierenarts is geraadpleegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer