De kunst van het eggen toegelicht

Akkerbouwers konden in het Noord-Hollandse Stompetoren kennismaken met mechanische onkruidbestrijding door middel van eggen. De demonstratie op een perceel broccoli werd uitgevoerd met twee wiedeggen.

De demonstratie wiedeggen werd begeleid door Wouter Dijkhuis van OPteelt en Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice. Op het perceel reden een APV-wiedeg en een versie van Treffler. De belangstellenden kregen informatie over onder meer het afstellen van de machine en de rijsnelheid.

Vooral dat laatste is volgens Christoffel den Herder een punt van aandacht. 'Je moet met goed eggen nu eenmaal niet te hard rijden, want anders kun je de gewassen beschadigen. De kunst van goed eggen is ook om het regelmatig te doen. Ik ken telers van plantuien die wel twaalf tot vijftien keer eggen per seizoen. Kortom, één keer eggen is geen eggen.'

Wouter Dijkhuis gaf tekst en uitleg over het tijdstip waarmee akkerbouwers kunnen beginnen met eggen. 'Het startpunt is erg afhankelijk van de grondsoort en het gewas. Daarbij komt natuurlijk het aspect van kou in het voorjaar, maar in principe moet je het onkruid voor zijn. Als er groen boven komt, ben je eigenlijk al te laat. Dus adviseer ik akkerbouwers om regelmatig even de grond te checken op worteldraadjes en dan meteen met de eg aan de slag te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer