Blokkades distributiecentra gaan door, maar aantal neemt af

Distributiecentra worden ook dinsdagochtend geblokkeerd door demonstrerende boeren. Er zijn nog protestacties gaande bij zeker negen distributiecentra: van Coop, Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, Plus in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk.

Blokkades+distributiecentra+gaan+door%2C+maar+aantal+neemt+af
© dirk hol

De blokkeeracties tegen de stikstofplannen van het kabinet begonnen maandagochtend, maar zijn bij sommige centra nog steeds aan de gang. Van supermarktketen Jumbo zijn dinsdagochtend nog steeds drie locaties geblokkeerd door actievoerders, zo laat een woordvoerster weten.

Volgens RTV Drenthe was ook een distributiecentrum van Jumbo in Beilen geblokkeerd, maar de boeren vertrokken daar dinsdagochtend na een gesprek met de burgemeester. Ook in Gieten is een distributiecentrum van Coop rond 10 uur weer vrij na een blokkade, aldus RTV Drenthe.


Een woordvoerder van Aldi laat weten dat de situatie bij de distributiecentra ongewijzigd is ten opzichte van maandag. 'Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer.' De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. Gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.


Geen blokkades AH

Albert Heijn laat weten dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd. Eerder op de dag werden in Oosterhout bij Nijmegen nog een verdeelcentrum voor boodschappenbezorgingen van AH en ook een distributiecentrum van Lidl geblokkeerd, maar daar zijn de boeren na een noodbevel van de gemeente vertrokken.


Om de boerenblokkades van distributiecentra 'in te dammen', is in het Gelderse Nijkerk maandagavond een noodverordening uitgevaardigd, liet de gemeente weten. Actievoerders staan daar nog steeds bij een distributielocatie van Boni.

Een aantal heeft er de nacht doorgebracht, een ander deel heeft de trekker achtergelaten om dinsdagochtend weer terug te keren, aldus De Stentor. Een verslaggever ter plaatse ziet dat de laadstations geblokkeerd zijn, de sfeer is rustig. Maandag hadden zo'n twintig distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, Plus, Lidl, Vomar en groothandel Sligro te maken met blokkades van boeren.


Twence en Picnic

Bij afvalverwerker Twence in het Overijsselse Hengelo blokkeren enkele tientallen trekkers dinsdagochtend nog altijd de aanrijroute voor het aanleveren van afval. De verwerking daarvan ligt momenteel stil, normaliter komen er dagelijks vijfhonderd tot zeshonderd vrachtwagens met afval bij Twence.

'Waar het de actievoerders om gaat, is dat zij het idee hebben dat alle reductie van stikstofuitstoot op hun dak komt', legt een woordvoerster van Twence uit. 'Wij zijn in de provincie een van de grote stikstofcentra in de buurt, dus ze willen weten hoe dat bij ons zit. Hoeveel wij uitstoten, welke maatregelen we nemen, hoe het zit qua wet- en regelgeving.'

Onlinesupermarkt Picnic is dinsdagochtend druk bezig de vertraging in te halen die maandag ontstond door een boerenprotest bij een distributiecentrum in Utrecht. Volgens medeoprichter Michiel Muller is het nog te vroeg om te zeggen of dat gaat lukken, nadat het bedrijf maandag een paar duizend orders moest annuleren. 'Die bestellingen kunnen niet meer worden ingehaald. Zo heeft de keten al zeker tienduizenden euro's schade geleden', aldus Muller.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer