LTO: stop blokkades voor voedselvoorziening in gevaar komt

LTO Nederland roept boeren die distributiecentra blokkeren op daar mee te stoppen, voordat de voedselvoorziening in gevaar komt. 'Mogelijk raakt dit ook ouderen en kwetsbaren die geen boodschappen ontvangen', zegt voorzitter Sjaak van der Tak. 'Zet deze acties niet te lang door.'

LTO%3A+stop+blokkades+voor+voedselvoorziening+in+gevaar+komt
© William Hoogteyling

LTO noemt de blokkades van distributielocaties en ook snelwegen een onaanvaardbare manier van actievoeren. 'Een overgrote meerderheid van onze leden kijkt net als de rest van Nederland met afkeuring naar dergelijke acties, die ongeschikt en onwettelijk zijn', licht een woordvoerder toe. Deze geeft aan dat boeren en tuinders zich wat LTO 'terecht grote zorgen maken over wat er op ze afkomt' en dat de meeste van hen daar op een goeie manier uiting aan geven.

Ook maandag waren er volgens de woordvoerder voorbeelden van boeren en tuinders die binnen de wet demonstreerden, bijvoorbeeld door bij gemeentehuizen in gesprek te gaan met lokale bestuurders. 'Dat valt binnen je recht, maar een blokkade valt dat niet. Dat keuren we af, je hebt je zoals iedereen aan de wet te houden.'


Geen zoden aan de dijk zetten

LTO vindt bovendien dat de acties geen zoden aan de dijk zetten voor de boeren, die ontstemd zijn over de stikstofplannen van het kabinet. 'Het moet over de inhoud gaan', zegt de woordvoerder. 'We hebben de steun van de samenleving hard nodig om met de provincies tot beter beleid te komen. Maar het moet dan wel over dat beleid gaan en niet over de acties.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer