Zes aanhoudingen bij beëindiging Albert Heijn-blokkade Zwolle

De politie maakte maandagavond een einde aan een blokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Een politieshovel werd daarbij vernield. Zes verdachten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Zes+aanhoudingen+bij+be%C3%ABindiging+Albert+Heijn%2Dblokkade+Zwolle
© Korpsmedia / Jeroen Stoops

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle meldde op Radio 1 dinsdagochtend nadrukkelijk dat de arrestanten 'overwegend sympathisanten waren en geen boeren'. Nadat de gemeente een noodverordening had afgekondigd en de aanwezigen weigerden te vertrekken, is de Mobiele Eenheid (ME) ingezet. Er waren ongeveer tweehonderd mensen aanwezig bij de blokkade, meldt de politie. De gemeente Zwolle stelde maandag om 22.30 uur een noodverordening in, waarin stond dat de aanwezigen moesten vertrekken.De politie heeft boeren meerdere keren de mogelijkheid gegeven om vrijwillig te vertrekken en de blokkade op te heffen. Nadat aan deze waarschuwingen geen gehoor gegeven werd, greep de ME in en werd de blokkade opgeheven. Er werd onder meer met flessen gegooid naar agenten en een politieshovel werd vernield.De verdachten zijn meegenomen naar het bureau. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er zijn beelden gemaakt van de ongeregeldheden, die nader bestudeerd worden, geeft de politie aan.


Noodbevel Oosterhout

Eerder op de avond werd in het Gelderse Oosterhout de ME ingezet nadat er om 20.30 uur een noodbevel werd afgegeven. Dit nadat de distributiecentra ook daar de gehele dag geblokkeerd werden. Daar waren de aanwezigheid en aanwijzingen van de ME voldoende om aanwezigen te bewegen om vrijwillig te vertrekken, stelt de politie.

Er waren meer plekken waar groepen boeren samenkwamen. Een aantal blokkades zijn opgeheven door als politie in verbinding te zijn en te blijven met de boeren. Het doel van de politie is altijd de-escaleren waar dat mogelijk is. In bepaalde situaties was het noodzakelijk om te dreigen met politieoptreden en helaas heeft de ME in Zwolle daadwerkelijk moeten optreden om de blokkade op te heffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer