NAJK uit grote zorgen over doelenbrief Tweede Kamer

Het NAJK heeft in een open brief zijn grote zorgen geuit richting stikstofminister Christianne van der Wal en de landbouwwoordvoerders van de coalitie over de doelenbrief. Die wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Vooral het mogelijk uitblijven van toezeggingen op het gebied van de kritische depositiewaarde (KDW) stemt de jongeren ongerust.

NAJK+uit+grote+zorgen+over+doelenbrief+Tweede+Kamer
© NAJK

Twee Kamerbrieven worden vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De een gaat over de doelen per gebied, de ander over perspectief. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft eerder al in samenwerking met andere partijen uit de primaire sector en agroketen een handreiking gedaan richting de overheid.Dat betreft onder meer het jongerenmanifest, waarin staat dat jonge boeren en tuinders nodig zijn voor een toekomstbestendige sector. Maar ook een stikstofplan voor de melkveehouderij met een stikstofreductie van 26 procent voor deze sector en de maatwerkaanpak als alternatief voor de teeltbeperkende maatregelen uit het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en het addendum.


Nog geen handreiking opgepakt

Over bovenstaande handreikingen is NAJK nog in gesprek met zowel het ministerie van LNV als de politiek. Nog geen enkele handreiking is volledig door de overheid opgepakt. De doelenbrief is bepalend of deze perspectiefvolle handreikingen überhaupt tot uitvoering komt, aldus het NAJK. Wanneer de grootste vier zorgen in de doelenbrief niet worden weggenomen, zien de agrarische jongeren de uitvoering hiervan uiterst somber in.

De vier handreikingen uit de doelenbrief zijn:
1. KDW niet opnemen in de wettelijke stikstofdoelstelling;
2. Geen verplichte zonering van bovenaf met bijbehorend reductiepercentage;
3. Legaliseer PAS-melders en interimmers;
4. Perspectief voor land- en tuinbouw is absolutie randvoorwaarde voor een geslaagde gebiedsgerichte aanpak.'Als op deze punten geen beweging komt vanuit het kabinet en de coalitie, dan wordt de uitvoering van onze handreikingen haast onmogelijk gemaakt. Dat ligt niet aan onze inzet, maar aan de politieke keuzes die dit kabinet maakt omtrent de aanpak van de doelen wat betreft stikstof, klimaat en water', staat in de NAJK-brief.


Voor de hele open brief klik op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer