NAJK verbijsterd over uitkomst evaluatie bedrijfsopvolgingsregeling

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is verbijsterd en ontzet over de uitkomsten van de evaluatie van de bedrijfsopvolgingsregeling door het Centraal Planbureau. In deze evaluatie wordt het nut van de regeling sterk betwijfeld.

NAJK+verbijsterd+over+uitkomst+evaluatie+bedrijfsopvolgingsregeling
© Twan Wiermans

De conclusie van de 'Evaluatie van de fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht' luidde dat de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) doeltreffend is, maar bij driekwart van de bedrijfsovernames onnodig is voor de continuïteit van de bedrijven. In de evaluatie wordt gesteld dat er voldoende liquiditeit is om de belastingclaim te betalen. NAJK stelt dat hierbij voorbij wordt gegaan aan de financiële structuur bij agrarische bedrijven.

De regelingen zijn voor familiebedrijven in verschillende sectoren inzetbaar. De agrarische sector verschilt op essentiële punten met andere sectoren, doordat de waarde in de bedrijven relatief hoog is in verhouding tot de liquiditeit. Oftewel de bedrijven zijn veel geld waard, maar het geld staat niet op de bankrekening. Er is dus geen ruimte voor een grote belastingclaim bij bedrijfsoverdracht.


'Zonder de BOR en de doorschuifregeling (DSR) is agrarische bedrijfsovername onmogelijk. Bij versobering of zelfs afschaffing van deze regelingen, is de huidige generatie ook meteen de laatste', aldus Eke Folkerts, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername.


Verruiming in plaats van versobering

NAJK pleit ervoor om de BOR juist te verruimen in plaats van te versoberen. Door bijvoorbeeld de bezits- en voortzettingseis te verruimen, wordt de regeling doelmatiger en komt deze meer in lijn met de andere Europese landen. Daarnaast helpt het de nieuwe generatie boeren om mee te gaan met de transitie waar de maatschappij en het kabinet om vragen.In het coalitieakkoord heeft de regering toegezegd de continuïteit van familiebedrijven te willen borgen en opvolging eenvoudiger te maken. NAJK vindt dat verruiming van de BOR bij die toezegging past, versobering absoluut niet. De organisatie roept het kabinet op zich aan zijn woord te houden.


Vijfjaarlijkse evaluatie

Het Centraal Planbureau heeft op verzoek van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën de evaluatie uitgevoerd. Eén keer per vijf jaar worden fiscale regelingen op doelmatigheid en doeltreffendheid geëvalueerd. Nu waren de BOR en DSR aan de beurt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer