NAJK: jonge boeren gaan ten onder aan stikstofplannen

NAJK, de organisatie voor jonge boeren, vindt dat de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof geen perspectief bieden aan jonge boeren. De organisatie heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de plannen is 'zwaar teleurgesteld'.

NAJK%3A+jonge+boeren+gaan+ten+onder+aan+stikstofplannen
© NAJK

NAJK is zwaar teleurgesteld omdat er een enorme focus blijft op de kritische depositiewaarde (KDW) en Nederland met het oog op zonering simpelweg als 'kleurplaat' wordt beschouwd. De doelen van de minister zijn volgens NAJK letterlijk een strop voor veel agrarisch ondernemers.


NAJK spreekt van een eenzijdige blik op de stikstofdoelstellingen die zorgt voor 'onmogelijke reductieopgaves in het landelijk gebied'. Niet alleen voor de land- en tuinbouw, maar ook voor de agroketen en de leefbaarheid op het platteland zal dit besluit ingrijpende gevolgen hebben, vreest de jongerenorganisatie.


'De doelenbrief van Van der Wal biedt de jonge boer geen perspectief, laat staan een toekomst! Nederland is geen kleurplaat!', legt NAJK-voorzitter Roy Meijer uit, verwijzend naar een door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingekleurde kaart van Nederland. 'Ons land is groot geworden door 'polderprocessen' van onderaf. Nederland hoort niet van bovenaf ingericht te worden. Zonering van bovenaf met bijbehorend reductiepercentage zoals Van der Wal deze stelt, is dan ook van de zotte!'


Landbouw lijkt weggecijferd

Met de doelen van Van der Wal lijkt de landbouw volledig te worden weggecijferd om plaats te maken voor woningen en natuur, vindt NAJK. 'Het is net alsof we onze hoogontwikkelde voedseldelta in sommige gebieden omzetten in enkel steen en niet-productieve landbouwgrond. Daarmee is Nederland hard op weg om het nieuwe Singapore en de savanne van Europa te worden', vindt Meijer.

'Is dat wat we willen met zo'n sterke land- en tuinbouw in Nederland?' vraagt Meijer zich hardop af. 'Dat er iets moest veranderen, was duidelijk en NAJK heeft dan ook verschillende handreikingen gedaan om dit op een andere, toekomstbestendige manier te bewerkstelligen.' NAJK vindt dat de provincies aan zet om kleur te bekennen. 'Zij moeten laten zien of ze achter 'de kleurplaat van minister Van der Wal' staan of dat zij staan voor een toekomst voor de jonge boer en tuinder.'

NAJK steunt de landelijke actie van 22 juni. NAJK zal hierover op korte termijn contact opnemen met het bestuur van Agractie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer