Ludiek protest NAJK: Van der Wal Makelaardij

'Ben je op zoek naar een ruime kavel voor een datacenter of zoek je als projectontwikkelaar naar een geschikte locatie voor zonnevelden, windmolenparken, parkeerterreinen of een betonnen industriegebied? Bij Van der Wal ben je aan het juiste adres!' Met deze tekst opent het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK) een speciale actiewebsite.

Ludiek+protest+NAJK%3A+Van+der+Wal+Makelaardij
© Dirk Hol

De website 'Van der Wal Makelaardij' is bedoeld als ludieke actie om te protesteren tegen het stikstofbeleid van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Het NAJK ziet dit als aanvulling op het boerenprotest dat woensdag plaatsvindt in Stroe. De jonge boeren zijn zelf weliswaar niet betrokken bij de organisatie van dat protest, maar ondersteunen dit wel en roepen leden ook op om te gaan.


In een toelichting op het ludieke protest licht het NAJK de achtergrond toe. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de gepubliceerde landkaart waarop per gebied staat welke emissiereductie er gerealiseerd moet worden. 'Deze kleurplaat van Nederland kent onrealistische reducties in veel gebieden en worden de agrarische sector van bovenaf opgelegd. De doelen zijn een strop voor veel agrarisch ondernemers', stelt het NAJK.
Toekomst van de sector

Bovendien staan de doelen de toekomst van jonge boeren in de weg, vindt het NAJK. 'Kunnen zij het bedrijf nog wel overnemen? Kunnen zij nog wel de verduurzamingsslag maken waar zij voor staan? Waar kunnen zij hun bedrijf op bouwen? Nederland is toch geen kleurplaat die je laconiek inkleurt? We hebben het hier over de toekomst van de agrarische sector.'


De belangenbehartiger van jonge boeren zegt dat creatieve jonge ondernemers met energie uitdagingen zien en die ook willen aangaan. Maar daar is wel perspectief voor nodig. 'Daar is meer voor nodig dan alleen een ingekleurd kaartje van Nederland. Dat biedt ons niets', vindt het NAJK. 'Daarom voeren jonge boeren en tuinders op 22 juni actie. Niet om de boel te slopen of de samenleving lam te leggen, maar voor realistische opgaven en vooral helderheid over een toekomstperspectief.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer