Boeren bij Tweede Kamer en langs provinciehuizen

Boeren hebben zich verzameld bij de Tweede Kamer, in afwachting van de stemmingen over de stikstofplannen. Tegelijkertijd trekken agrarisch ondernemers langs verschillende provinciehuizen.

Boeren+bij+Tweede+Kamer+en+langs+provinciehuizen
© Johan Wissink

De eerste boeren zijn dinsdagochtend rond 11.30 uur met hun trekker aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Er staan ongeveer dertig trekkers en een paar honderd demonstranten. Op de stoep voor een zijingang staan twee koeien. De sfeer is gemoedelijk.

Een aantal trekkers staat in de buurt van de Malietoren stil op de Bezuidenhoutseweg. De weg bij de Tweede Kamer is afgesloten door de politie. Daardoor kunnen trekkers en ander verkeer niet meer over de Bezuidenhoutseweg. Ingangen richting de Tweede Kamer worden bewaakt door meerdere agenten. De zijingangen zijn gesloten.


Demonstrerende boeren bezoeken dinsdag op een aantal plekken in het land provinciehuizen. De provincies moeten immers het stikstofplan van het kabinet 'op maat' uitvoeren. Onder meer in Groningen en Assen stonden tientallen boeren met trekkers op de stoep. In Groningen hebben de actievoerders een grote berg zand op het Martinikerkhof gestort. De actievoerende boeren bieden provinciebesturen een brandbrief aan, waarin ze vragen om het beleid af te wijzen.


Boeren demonstreren met koeien bij de Tweede Kamer in Den Haag.
Boeren demonstreren met koeien bij de Tweede Kamer in Den Haag. © Johan Wissink

Gouverneur Emile Roemer van de provincie Limburg heeft de boeren dinsdagmiddag met een handdruk begroet. Samen met gedeputeerde Geert Gabriëls praat hij op de stoep voor het Gouvernement met de actievoerders. Die kwamen lopend naar het gebouw aan de Maas in Maastricht.


In gesprek met boeren

De provincie Noord-Brabant rekent op de komst van vijftig tot honderd boeren op trekkers, aldus een woordvoerder. Die zouden begin van de middag in Den Bosch arriveren. De boeren mogen het provinciehuis niet in. Mogelijk gaat landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA) in gesprek met de actievoerders, maar dat staat nog niet vast. Maandag is in Brabant ook al langdurig met actievoerende boeren gesproken, zegt de woordvoerder.


Ook in Zeeland zijn voor later dinsdagmiddag acties aangekondigd, maar het is nog niet bekend of het provinciehuis in Middelburg dan ook doelwit is. In Utrecht hebben zich bij Stadion Galgenwaard ongeveer veertig boeren verzameld. Zij gaan in gesprek met provinciebestuurder Mirjam Sterk (CDA).


A28 weer geblokkeerd

Demonstrerende boeren hebben de snelweg A28 bij Meppel geblokkeerd. Inmiddels is de weg in allebei de richtingen gesloten. Bij knooppunt Lankhorst staat het verkeer richting Zwolle helemaal stil, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Weggebruikers krijgen het advies om via Joure en Emmeloord te rijden.

Op maandag hadden boeren ook de A28 geblokkeerd. Dat gebeurde tussen Hoogeveen en Assen en in beide richtingen bij knooppunt Hattemerbroek, net onder Zwolle.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer