Rutte: gevaarlijke acties en intimidatie onacceptabel

Boerenacties die leiden tot gevaarlijke situaties en intimidatie van politici en politie zijn 'onacceptabel', zegt premier Mark Rutte. Samen met minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid reageert hij op de boerenprotesten van maandag en vandaag.

Rutte%3A+gevaarlijke+acties+en+intimidatie+onacceptabel
© Dirk Hol

Rutte wijst op het rijden op en blokkeren van snelwegen, het uitrijden van mest en het leggen van strobalen op de weg. Ook de brandjes die zijn gesticht op wegen en bij gemeentehuizen kunnen zijn goedkeuring niet verdragen.

Demonstreren mag, zegt de premier. Maar hij roept boeren op 'het ordelijk functioneren' van het land niet te verstoren. Minister Yesilgöz-Zegerius meldt dat er veel boetes zijn uitgedeeld voor het rijden op de snelweg. Ook zijn er enkele arrestaties verricht tijdens boerenacties.


Rutte zei begrip te hebben voor boeren die die door het stikstofbeleid worden geraakt en een concreet toekomstperspectief missen. Hij noemde het een vereiste om met de sector in gesprek te blijven ‘om uit te leggen waarom we het doen’.

‘Maar dat is wel ingewikkeld’, benadrukt de minister-president. Concrete regelingen voor boeren die blijven en groener willen boeren gaan gepaard met de stikstofplannen. Deze worden de komende tijd per gebied ingevuld. Bovendien wil het kabinet hierover goed overleggen met boerenorganisaties zelf.


Onzichtbaar in crisis

De premier zegt dat hij zich al weken bemoeit met de stikstofplannen van het kabinet. Daarmee reageert hij op de kritiek dat hij onzichtbaar zou zijn in de crisis.’Nu we de afgelopen dagen zien wat de demonstraties in de praktijk opleveren, en dan bedoel ik niet de goedwillende demonstranten, maar de demonstranten die gevaarlijke situaties creëren, die intimideren, dan vind ik het noodzakelijk om ons uit te spreken’, aldus Rutte.

De afgelopen tijd was zijn rol voornamelijk het beslechten van interne discussies' en zorgen dat er besluitvorming komt, zegt hij.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer