FDF roept op tot demonstratie in Den Haag

Farmers Defence Force (FDF) gaat dinsdagmiddag vanaf 12 uur demonstreren in Den Haag. LTO Nederland is bezorgd om het draagvlak in de samenleving en roept boeren andermaal op acties tegen het stikstofbeleid 'passend en waardig' en volgens de wet te laten zijn.

FDF+roept+op+tot+demonstratie+in+Den+Haag
© Johan Wissink

In Den Haag wordt dinsdagmiddag gestemd over de moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer. 'Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet', zo staat in de verklaring die is ondertekend door 'Boeren van Nederland'.

In de verklaring die FDF heeft verspreid, worden burgers opgeroepen ook te komen: '[...] om te zorgen dat de toekomst van het Nederlandse platteland gewaarborgd blijft, dat de kaalslag met het halveren van de veestapel voorkomen wordt. Ons land, ons vee, onze manier van leven, onze plattelandscultuur laten wij niet afnemen door Rutte IV!'


Als het protest van boeren bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties, 'wordt waar mogelijk opgetreden'. Dat laat de gemeente Den Haag weten. De gemeente waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door 'onbesuisd rondrijden van tractoren'. Daarom doet de gemeente 'een beroep op het verstand van boeren dat zij gevaarlijke situaties voorkomen'.

Het boerenprotest bij de Tweede Kamer is niet aangemeld. Als boeren komen, krijgen ze volgens de gemeente wel de ruimte hun mening te laten horen. 'Mits je je aan de regels houdt. Dat betekent demonstreren met mensen, niet met materieel als dwangmiddel.' Zo mogen doorgaande wegen niet worden geblokkeerd. 'Het plein voor de Tweede Kamer is niet toegankelijk voor tractoren.'

Het is nog niet duidelijk hoe de boeren naar Den Haag komen. De gemeente had twee weken geleden opgeroepen boeren onderweg naar Den Haag al tegen te houden als zij met trekkers de snelweg op zouden gaan. 'Die oproep staat onverminderd', zegt een woordvoerder van de burgemeester. Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag is dinsdagochtend extra politie aanwezig. Er staan meerdere politiebusjes en -auto's en ook zijn er ME-bussen rond het gebouw te zien.


Zorg om draagvlak

LTO vreest dat de acties in Den Haag en verspreid over het land het draagvlak in de samenleving verminderen. De organisatie had eerder al de protesten bij het woonhuis van stikstofminister Christianne van der Wal veroordeeld. Maandagavond stond voor de tweede keer in korte tijd een groep boeren bij haar op de stoep in Hierden.

Daarbij snapt de land- en tuinbouworganisatie de boosheid en radeloosheid bij boeren wel. De plannen om de uitstoot met 50 procent te verminderen in 2030 zijn onhaalbaar en onrealistisch, aldus LTO-voorman Sjaak van der Tak, die een kaalslag van het platteland vreest. Hij vindt dat boeren meer tijd moeten krijgen, waarbij meer rekening wordt gehouden met de sociaal-economische gevolgen voor boerenbedrijven. 'Doe een sociaal-economische toets voordat we landelijk verder gaan.'


Toekomstperspectief

Verder vindt de LTO-voorman dat de minister van LNV een nieuwe toekomstperspectiefbrief moet schrijven. 'Voor ondernemers is het startpunt van perspectief: inkomen en rendement. Wij willen dus geen nieuwe opsomming van bestaande beleidsmaatregelen, maar een financiële doorrekening van de effecten van dit verwoestende stikstofbeleid.'

Volgens Van der Tak moeten boeren nu al in gesprek gaan met provincies, omdat Den Haag volgens hem het probleem 'over de schutting' kiepert naar de provinciebesturen.


Brand langs snelweg

Boeren hebben dinsdagochtend opnieuw acties gevoerd. Op en langs meerdere wegen werden branden gesticht met oponthoud tot gevolg. Zo zorgde een brand ter hoogte van Kerkdriel voor vertraging omdat de rechterrijstrook van de A2 in verband met het vuur moest worden afgesloten. In de berm van de A12 bij Nieuwerbrug werden hooibalen in brand gestoken. In beide richtingen ontstonden files, aldus de ANWB.

In andere delen van het land werden ook brandjes gesticht in de buurt van een snelweg. Dat gebeurde onder meer op de A2 bij Beesd, de A15 bij Andelst en de A7 bij Wijdewormer. Verkeer op de A7 richting Hoorn kwam in de file bij knooppunt Zaandam. In de andere rijrichting begon de file bij Avenhorn, aldus Rijkswaterstaat. Tussen knooppunt Ewijk en Heteren op de A50 stond ook een file vanwege een brand in de buurt van de weg.


Tientallen boetes

De politie heeft maandag in het hele land tientallen boetes uitgedeeld bij boerenprotesten op de snelwegen. Een woordvoerder van de korpsleiding van de politie kan geen precieze aantallen noemen, aangezien dit lastig in de systemen is na te gaan. De prioriteit van de politie ligt volgens haar bij het 'zo snel mogelijk opheffen van een onveilige situatie. Dat kan door het uitdelen van een boete, maar ook door een gesprek.' Het uitschrijven van boetes is volgens haar geen doel op zich.

Het is verboden met een trekker op de snelweg te rijden. De boete hiervoor is 410 euro. Volgens de woordvoerder kunnen om meerdere redenen bekeuringen zijn uitgedeeld, zoals het veroorzaken van een onveilige situatie op de weg of het niet volgen van een politiebevel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer