Oppositie kritisch over reactie Rutte op boerenprotest

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de reactie van premier Mark Rutte op de boerenacties die volgens hem tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Waar de Partij voor de Dieren de veroordelingen 'te mager' vindt, spreken sommige rechtse partijen hun steun uit voor de boeren. De premier is onzichtbaar of gooit olie op het vuur, vinden ze.

Oppositie+kritisch+over+reactie+Rutte+op+boerenprotest
© Dirk Hol

Van Geert Wilders (PVV) en Wybren van Haga (Groep Van Haga/BV NL) krijgt Rutte een veeg uit de pan. 'Rutte is totaal onzichtbaar. Hij is niet bij het debat en niet bij de boerendemonstratie, hij is de grote afwezige. Maar nu wel live op tv de boeren de les lezen. Daarmee gooit hij olie op het vuur', twittert Wilders. Hij is met Van Haga en enkele andere politici aanwezig bij het boerenprotest voor de Tweede Kamer.


Van Haga spreekt in een schriftelijke reactie over een 'anti-boerenpersconferentie, respectloos en zonder greintje gevoel'. Hij vindt het logisch dat boeren 'vechten voor hun voortbestaan'. 'Het beleid van het kabinet-Rutte drijft boeren tot pure wanhoop. Zij worden van hun land gejaagd en in hun voortbestaan bedreigd door een krankzinnig stikstofbeleid. Ja, er hebben wetsovertredingen plaatsgevonden, maar waar is het begrip voor deze pure wanhoop?'

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zegt op Twitter dat er terecht veel sympathie voor de boeren is, maar dat acties die 'anderen in gevaar brengen, schade aanrichten, onnodig hinderen of veel overlast veroorzaken' daar niet bij helpen.Fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat Rutte de boeren geen excuses geeft, terwijl die 'écht noodzakelijk zijn'. Ook heeft ze er geen goed woord voor over dat hij de doodsbedreiging aan het adres van 'zijn minister' Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) niet veroordeelt.

'Nee Mark, dit is te mager. Persmoment van nog geen kwartier om de maatschappelijke onrust te keren? Geen erkenning van het boerenbedrog dat VVD/CDA-kabinetten jarenlang hebben verspreid, waardoor boeren steeds verder in klem raakten', twittert Ouwehand.


Stikstofminister vindt protest heftig

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof vindt de protesten van de boeren nu wel 'echt heftig worden', ook al had ze vooraf heftigheid verwacht, zegt ze tijdens een kort persmoment. De minister benadrukt nogmaals dat ze de zorgen van veel boeren en boerengezinnen snapt. 'Tegelijkertijd zie ik de nuance een beetje verdwijnen. Alsof we het hele platteland leegvegen en er helemaal geen toekomst meer is voor boeren in Nederland. Dat is natuurlijk echt niet het geval.'

Daarnaast benadrukt Van der Wal dat er ook nog veel gebieden zijn waar ook toekomst is voor boeren. 'Er zijn veel boeren die echt gefrustreerd en boos zijn. Tegelijk zijn er ook veel boeren die zeggen dat het over hun toekomst gaat, over de vruchtbare bodem. Daarom is het nodig dat we met elkaar veranderen, de hele sector.'


Demonstraties 'geheel geoorloofd'

Farmers Defence Force (FDF) vindt de demonstraties van de boeren door het hele land 'geheel geoorloofd'. 'We snappen dat mensen erg boos worden', vertelt een woordvoerder van de belangenorganisatie voor boeren.

'De demonstraties zijn het gevolg van het beleid van het kabinet', stelt de FDF-woordvoerder. Bij de Tweede Kamer in Den Haag staan ook twee koeien. De boeren zeggen dat een van de dieren naar het slachthuis gaat als de stikstofmaatregelen worden aangenomen. Volgens de woordvoerder is dat het gevolg van de halvering van de veestapel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer