LTO Noord drukt op pauzeknop nationaal park Zuidwest-Drenthe

LTO Noord trapt op de rem bij het uitwerken van verdere plannen voor een groter nationaal park in Zuidwest-Drenthe. Volgens LTO Noord-regiobestuurder Arend Steenbergen moet er eerst meer duidelijkheid komen over de toekomst van de boeren in het gebied.

LTO+Noord+drukt+op+pauzeknop+nationaal+park+Zuidwest%2DDrenthe
© Joost de la Court

'Het is erg lastig voor de landbouw om nu aan te haken', zegt Steenbergen met een verwijzing naar alle onrust en onzekerheid rond het toekomstige stikstofbeleid. De overheid wil de bestaande Nationale Parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld en het natuurgebied Holtingerveld samenvoegen tot één groot park.

Dat zou zowel de natuur als de recreatie in Zuidwest-Drenthe kunnen versterken. Wat de rol wordt van de agrarische bedrijven in het tussengelegen gebied is echter nog onduidelijk. In de eerste beschrijvingen wordt wel gerept van een landschapsinclusieve landbouw en grondgebonden landbouw.


Landschapsvisie

Steenbergen: 'We hebben afgesproken dat de voorbereidingen voor een landschapsvisie voor het gebied gewoon kunnen doorgaan. We stappen er als landbouw dus nog niet uit. Wel zullen we bij een eerste evaluatie bekijken hoe de landbouw daarin past. Daarbij moet er perspectief blijven voor de agrarische bedrijven. We zijn daarin uitermate kritisch.'

In de landschapsvisie wordt een beeld geschetst van de mogelijkheden voor een regionaal landschap Drents Friese Grensstreek als Nationaal Park nieuwe stijl. Dat moet minimaal 5.000 hectare beslaan met een doorgroei naar 10.000 in de komende twintig jaar. Het huidige Nationaal Park Drents Friese Wold omvat 6.000 hectare en het Dwingelderveld 3.768 hectare. Het Holtingerveld is 1.754 hectare groot.


Zones

In het voorlopige plan is sprake van verschillende zones, waaronder een natuurkern en een landschapsontwikkelingszone. Als alle tussenliggende hectares worden meegeteld, gaat het om een gebied van bijna 13.000 hectare. Het Holtingerveld wordt dan ook bij het Nationaal Park gevoegd.

Steenbergen benadrukt dat of en hoe de landbouw in het nieuwe Nationaal Park wordt íngevlochten nog allerminst beslist is. 'De processen die we voeren, moeten voor ons voldoende opleveren. Dat ligt dus ook aan de andere partijen: overheden, terreinbeheerders en recreatiesector. Binnen de stuurgroep worden besluiten alleen genomen op basis van consensus. Wij hebben zo als landbouw in feite een vetorecht. Uitgangspunt is dat we voldoende ruimte houden voor de agrarische sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer