Staghouwer wil verplicht cameratoezicht slachterijen en verzamelcentra

Landbouwminister Henk Staghouwer werkt aan een wetsvoorstel om cameratoezicht in slachterijen en verzamelcentra wettelijk te verplichten. Daarbij worden ook eisen gesteld aan de kwaliteit en de plaats van de camera's. Nagenoeg alle slachterijen werken nu vrijwillig met een dergelijk systeem, onder regie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Staghouwer+wil+verplicht+cameratoezicht+slachterijen+en+verzamelcentra
© Twan Wiermans

Dat stelt de minister in een brief aan de Tweede Kamer over het versterken van het toezicht door de NVWA. Volgens hem heeft de NVWA sinds 2018 ervaring met cameratoezicht in slachterijen en weet inmiddels veel van geschikte cameraposities en controlepunten.

Staghouwer gaat vanaf de zomer aan de slag met de juridische voorwaarden en de ICT-technische mogelijkheden van het kunnen bekijken van camerabeelden van slachterijen en verzamelcentra door de NVWA. Daarbij denkt hij aan het realtime meekijken van de beelden en de plaats waar de NVWA dit kan doen.


Nu op vrijwillige basis

Volgens de minister staan op dit moment de camera's in de circa 90 grootste Nederlandse slachterijen permanent aan tijdens die momenten dat er met levende dieren wordt gewerkt. Ook in de regelgeving zal worden vastgelegd dat camera's permanent aanwezig moeten zijn, dat ze permanent opnames moeten maken als er handelingen met dieren plaatsvinden en dat de NVWA altijd toegang heeft tot de beelden. Dit is conform de huidige werkwijze.

De NVWA kijkt niet overigens niet permanent mee met alle beelden, en kijkt niet alle beelden volledig na. Dit is zowel met de huidige als met de toekomstige capaciteit van de NVWA onhaalbaar, en bovendien een belasting van capaciteit die niet elders kan worden ingezet.

De beelden worden steekproefsgewijs door speciaal hiervoor opgeleide NVWA-inspecteurs bekeken tijdens gezette inspectiemomenten. Aanvullend daarop kan de toezichthouder ook tijdens het dagelijks toezicht bepaalde moment terugkijken indien daar aanleiding voor is. Er is toegang tot alle beelden die opgenomen zijn en de opnames worden minimaal 30 dagen bewaard.


Slim cameratoezicht

Verder wil de minister regels uitwerken rond het toepassen van kunstmatige intelligentie bij cameratoezicht. Dit zogenaamd slim cameratoezicht heeft volgens de bewindsman potentie om het dierenwelzijn beter te borgen. Hiermee zouden inspecteurs van de NVWA gerichter beelden van de dag kunnen terugkijken. Overigens laten EU-regels het volgens Staghouwer niet toe om de aanwezigheid van inspecteurs volledig te vervangen door cameratoezicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer