Eendenslachterij Tomassen Duck-To eist schorsing dwangsom

Eendenslachterij Tomassen Duck-To eist dat de haar opgelegde dwangsom, die kan leiden tot boetes van maximaal 780.000 euro, wordt geschorst. De advocaat van de Gelderse slachterij in Ermelo bepleitte dat woensdag bij de Raad van State. Hij beriep zich op een vergunning die in aantocht is en die de nu nog illegale activiteiten legaliseert.

Eendenslachterij+Tomassen+Duck%2DTo+eist+schorsing+dwangsom
© Twan Wiermans

De Raad van State heeft de dwangsom voor eerst geschorst om zo even de druk van de ketel te halen. Volgende week beslist de raad of die schorsing wordt opgeheven. Als dat gebeurt, dan moet Tomassen flink aan de bak om geconstateerde overtredingen te stoppen. Het gaat onder meer om illegale uitbreiding van de werktijden en activiteiten die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Ondanks jaren van klachten door omwonenden weigerde gemeente Ermelo de overtredingen aan te pakken. Er werd namelijk gewerkt aan een nieuwe vergunning. Daarmee zouden alle nu illegale activiteiten van Tomassen volgens de normen worden geregeld en gelegaliseerd. Daar had de Arnhemse rechtbank geen boodschap aan. De overlast duurt al jaren en de vergunning is er nog steeds niet.


Nieuwe vergunning

De rechtbank besliste eind maart dat het genoeg was en dwong de gemeente met een dwangsom om in te grijpen. 'Het blijven stilzitten is niet evenredig naar omwonenden toe', aldus de rechtbank. Niet lang daarna kwam de gemeente met de dwangsom voor Tomassen. Ondertussen wordt verder gewerkt aan de nieuwe vergunning die onder andere ruimere werktijden toelaat.

Tomassen nam in 2016 een andere eendenslachterij uit het Gelderse Harderwijk over en is sindsdien de enige eendenslachterij in Nederland. De productie en werktijden werden toen verruimd, zonder dat daarvoor een vergunning was aangevraagd. Eendenslachterij Tomassen Duck-To ligt in een woonwerkgebied met lichte bedrijvigheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer