Nederlandse slachterijen verwerken minder varkensvlees

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van dit jaar minder kilo's varkensvlees verwerkt. Ze kregen 5 procent minder varkens aan hun haken. Bovendien is het gemiddelde slachtgewicht een paar ons lager dan in dezelfde periode van 2021.

Nederlandse+slachterijen+verwerken+minder+varkensvlees
© Henk Riswick

Uit marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat Nederlandse varkensslachterijen tot en met week 23 6,88 miljoen dieren hebben geslacht. Dat zijn er bijna 356.000 minder dan in dezelfde periode van 2021. Het effect van het wegvallen van vleesvarkensplaatsen door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen begint duidelijker zichtbaar te worden in de cijfers van de varkensvleesproductie.

Het gemiddelde slachtgewicht per varken ligt op bijna 101 kilo. Dat is ruim 300 gram lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toch was te verwachten dat door de fors hogere kosten per kilo voer de slachtgewichten onder druk zouden komen te staan. Dit effect is de laatste vier weken enigszins zichtbaar. In de weken 20 tot en met 23 van 2022 wegen de geslachte vleesvarkens gemiddeld 99,1 kilo tegen 101,8 kilo in 2021.


Vleespercentage

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 58,9 procent. Dat vleespercentage is identiek aan het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van RVO.

De levende export is dit jaar enigszins aan het herstellen. Tot en met week 23 zijn bijna 393.000 vleesvarkens naar slachterijen in het buitenland vervoerd. Dat zijn er bijna 47.000 meer (13 procent) dan in dezelfde periode van 2021. Toch zijn dat nog altijd bijna 40 procent minder vleesvarkens dan in dezelfde periode van 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer