Weinig medelijden Raad van State met eendenslachterij Tomassen Duck-To

Uiterlijk op 15 augustus moet eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse Ermelo een einde maken aan illegale activiteiten. Zo niet, dan worden opgelegde dwangsommen omgezet in boetes die in de tonnen kunnen lopen. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Weinig+medelijden+Raad+van+State+met+eendenslachterij+Tomassen+Duck%2DTo
© Raad van State

De Raad van State is het eens met gemeente Ermelo die, overigens wel onder druk van de Arnhemse rechtbank, het bedrijf eindelijk de duimschroeven heeft aangedraaid. Het bedrijf kon jarenlang zijn gang gaan. De productie werd na de overname van een andere slachterij vergroot, de werktijden werden verruimd, nieuwe geluidsbronnen geplaatst en verkeersbewegingen uitgebreid.

Dat gebeurde allemaal illegaal. Dat leidde uiteindelijk tot opstand in de omgeving. Het bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning werden en worden nog steeds overtreden. Intussen is een nieuwe vergunning in aantocht.


Daarmee wordt volgens de advocaat van Tomassen meteen een einde gemaakt aan de overtredingen en is er dus geen reden meer voor het opleggen van dwangsommen. De raad en de omwonenden willen dat echter nog wel eens zien. Voorlopig is er geen vergunning en de vraag is of de gevraagde activiteiten wel allemaal vergund kunnen worden.

Bestemmingsplan

Volgens de omwonenden is er daarnaast nog een probleem. Ook het bestemmingsplan moet mogelijk worden aangepast om de bedrijfsvoering te kunnen voortzetten. De vraag is of de gemeenteraad van Ermelo daarin meegaat. Ondanks het mogelijke zicht op legalisatie, vindt de Raad van State het nu genoeg geweest. De omwonenden zitten al jaren met overlast. De raad vindt het terecht dat de gemeente nu opkomt voor de omwonenden.

De advocaat van het bedrijf voerde onlangs aan dat aanpassing van de bedrijfsvoering minstens acht maanden gaat duren. Zoveel tijd geeft de raad dus niet. Het bedrijf had al eerder kunnen beginnen met aanpassingen. Dat is niet gebeurd, aldus de raad. Voor het argument van Tomassen dat de aanpassing grote financiële gevolgen zal hebben, is de raad doof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer