Friese schapenhouder doet aanvraag om wolf te schieten

Schapenhouder Kees Terpstra uit het Friese Jonkersland dient morgen bij de politie in Leeuwarden een aanvraag in om de wolf te mogen bestrijden met een jachtgeweer.

Friese+schapenhouder+doet+aanvraag+om+wolf+te+schieten
© VidiPhoto

Terpstra verloor op 17 maart vier schapen aan een aanval door een wolf. De rest van de kudde bleef volgens hem getraumatiseerd achter. De schapenhouder wil, bijgestaan door een lokale jager, in een volgend geval de mogelijkheid hebben om de wolf te kunnen schieten. Hij doet daarbij een beroep op het principe van 'zelfverdediging van eigen goed'.

Het juridisch principe van zelfverdediging van eigen goed wordt in Duitsland ook gehanteerd en dient volgens de stichting Wolvenhek Fryslân, die de aanvraag ondersteunt, een hoger recht dan het in stand houden van een beschermde diersoort, in dit geval de wolf.


Eerste stap

De aanvraag is een eerste stap om een rechterlijke uitspraak uit te lokken over het mogen toepassen van afschot boven het weren van de wolf. 'Vanuit Wolvenhek Fryslân steunen we deze actie. Het is een interessante juridische vraag hoever het recht op zelfverdediging gaat. In welk geval gaat dat recht boven een beschermde diersoort. Als een wolf je schaap aanvalt? Als hij je paard aanvalt? Als hij je hond aanvalt?', zegt voorzitter Jehan Bouma van Wolvenhek Fryslân.

De stichting ziet de mogelijkheid tot afschot als een tweedekeusoplossing, de plaatsing van een wolvenwerend hek langs de grens met Drenthe heeft hun voorkeur. 'Wolvenhek Fryslân waarschuwt al langer dat het vee door de komst van wolven uit de weilanden verdwijnt. De enige effectieve remedie om deze ramp in slow-motion te voorkomen is een wolvenhek tussen Drenthe en Friesland', aldus Bouma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer