ZLTO wil sneller onderzoek na wolvenaanval

Bij een vermoedelijke aanval van een wolf op landbouwhuisdieren moeten dierenartsen de mogelijkheid krijgen om DNA-monsters te nemen voor het onderzoek naar de aanval. Daarvoor pleit ZLTO. Volgens de vereniging verloopt het proces nu soms te stroperig, waardoor de dader niet meer geïdentificeerd kan worden of het dierenwelzijn in het geding komt.

ZLTO+wil+sneller+onderzoek+na+wolvenaanval
© Vidiphoto

Het komt steeds vaker voor: veehouders die een opengereten dier in de wei aantreffen. De boer doet dan melding bij BIJ12, die namens de provincie de melding onderzoekt. Een taxateur komt DNA afnemen, wat nodig is om te bepalen of de schade echt door een wolf is veroorzaakt. Een veehouder krijgt alleen een schadevergoeding als dat het geval is. Voor een betrouwbaar resultaat moet binnen 24 uur na de aanval DNA worden afgenomen.

'Dit proces moet effectiever', vindt ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven. Zij krijgt regelmatig signalen van veehouders en dierenartsen dat het wachten op taxateurs problemen oplevert. 'Een knelpunt is dat BIJ12 alleen tussen negen en vijf bereikbaar is. Dat zorgde onlangs voor een probleem toen een veehouder in Heeze 's avonds een dode koe aantrof. Hij kon BIJ12 niet meer bereiken, waardoor de taxateur er pas de volgende dag kon zijn. Te laat voor een DNA-onderzoek.'


Veelal 's nachts

Een woordvoerder van BIJ12 zegt zich niet te herkennen in de kritiek van ZLTO. Omdat wolven veelal 's nachts aanvallen, geeft dat veehouders genoeg tijd om het slachtoffer te ontdekken, vindt hij.

'Meestal is op de dag van de melding een taxateur ter plaatse om onderzoek te doen. We zijn tot vijf uur 's middags bereikbaar en in vrijwel alle gevallen werkt dat prima.'


Dierenwelzijn

Van de Ven erkent dat een late melding vooral voorkomt bij veehouders die hun dieren verder van huis laten grazen. Maar ook vanwege dierenwelzijn is volgens haar een snellere afhandeling van de DNA-afname gewenst.

'Het advies vanuit BIJ12 is om gewonde dieren niet te behandelen, voordat de taxateur langs is geweest. Als een dierenarts zijn werk heeft gedaan, kun je namelijk geen DNA meer afnemen', licht de ZLTO-bestuurder toe.


Sneller ter plaatse

Volgens Van de Ven is de dierenarts altijd sneller ter plaatse. 'Je kunt niet van BIJ12 verwachten dat er binnen een half uur iemand is. Daarom pleiten wij ervoor om ook dierenartsen toe te staan DNA-monsters af te nemen voor het onderzoek.'

Volgens BIJ12 ligt het niet voor de hand om het sporenonderzoek aan dierenartsen over te laten. 'De taxateurs nemen DNA-monsters en kijken ook naar andere sporen. Zij zijn opgeleid voor dit werk, dierenartsen niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer