5 vragen over hoe te handelen na aanval van wolf

De wolf is terug in Nederland en ook in Limburg duikt hij regelmatig op. De afgelopen maanden heeft het dier meerdere schapen in de provincie gedood. Wat moet je doen als een dier uit je kudde is aangevallen?

5+vragen+over+hoe+te+handelen+na+aanval+van+wolf
© ZLTO

Hoeveel wolven zijn er in Limburg?

Dat is moeilijk te zeggen, het dier trekt rond. De recentste cijfers (2020/2021) laten zien dat er in de Benelux en Duitsland 129 roedels, 29 paren en 21 individuen zijn. Ter vergelijking: in 2010/2011 waren er 7 roedels, 7 paren en 6 individuen.

Er zijn dit jaar bij BIJ12 – de instantie die de uitvoering van het beleid en de monitoring van de wolf verzorgt – 14 bevestigde wolvenschades vastgesteld in Limburg. Momenteel worden nog 13 schades onderzocht, waarbij de verdenking groot is dat ook deze zijn veroorzaakt door de wolf.


Ik heb een wolf gespot, hoe en waar kan ik dit melden?

Waarnemingen van de wolf of wolvensporen, dienen te worden gemeld bij Wolven in Nederland via wolveninnederland.nl. Deze organisatie bundelt alle signalen. Op de website staat een meldingsformulier. Daarnaast worden LLTB-leden opgeroepen ook melding te maken bij de LLTB.


Hoe kan ik mijn dieren het beste beschermen tegen een aanval van de wolf?

Bescherm vee door preventieve maatregelen te nemen. Denk hierbij aan afrasteringen met stroom, zoals flexnetten. Deze zijn te leen via de LLTB. Neem hiervoor contact op met LLTB-projectleider Marc Niessen, mniessen@lltb.nl. Laat geen kreupele of zieke dieren bij de kudde lopen. Ook is het belangrijk nageboortes direct op te ruimen.


Ik vermoed dat een dier uit mijn kudde is gedood door een wolf, wat moet ik nu doen?

Het is belangrijk na een aanval de gedode dieren heel snel te laten taxeren. Maak dan ook zo snel mogelijk een melding bij BIJ12 via (085) 4862222.

Aan de hand van DNA-onderzoek en bijtsporen wordt vastgesteld of het daadwerkelijk om een aanval van een wolf gaat. Ga daarom zeker niet slepen met karkassen, maar dek ze af met plastic en zorg dat er geen andere dieren bij kunnen, zeker geen honden. Maak foto’s van de bijtwonden en lever deze aan bij BIJ12. Op basis hiervan bepaalt de organisatie of ze een taxateur stuurt.

Bekijk of andere dieren uit de kudde hulp nodig hebben. Controleer op bijtwonden, met name bij het strottenhoofd. Behandel deze niet met jodium totdat de taxateur DNA heeft kunnen afnemen. Controleer of alle dieren nog aanwezig zijn, soms vluchten ze. Check of er dieren in de sloot terecht zijn gekomen.


Hoe wordt de schade afgehandeld?

Als blijkt dat een dier door een wolf is aangevallen, vergoedt BIJ12 alle schade. Er is geen behandelbedrag en geen eigen risico.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer