In memoriam: Han Reindsen

Sprakeloos en terneergeslagen zijn we door het bericht dat onze goede collega Han Reindsen is overleden. Meer dan veertig jaar heeft Han deel uitgemaakt van de redacties van eerst de regionale vakbladen van de noordelijke belangenorganisaties en later voor Oogst en uiteindelijk voor Nieuwe Oogst. Als collega laat hij zich het beste omschrijven als betrouwbaar, uiterst loyaal en zeer gedreven.

In+memoriam%3A+Han+Reindsen
© Han Reindsen

Han was vakredacteur en dan vooral een verslaggever in hart en nieren. Zijn hart lag bij de akkerbouw en mechanisatie. Daarnaast fotografeerde hij graag. Het liefst ging hij met een camera en schrijfblok op pad naar bijeenkomsten of langs bij boeren op het erf om interessante nieuwe ontwikkelingen te zien en daarover te horen. Han besteedde altijd veel aandacht aan het beeldmateriaal bij zijn artikelen en kon enorm trots zijn op een mooie foto van zijn hand in de krant.

Sociaal was Han sterk betrokken bij alles wat op de redactie gebeurde. Hij kon slecht tegen onrecht, was jarenlang lid van personeelsvertegenwoordigingen en maakte zich sterk voor de komst van een ondernemersraad. Voor jonge en minder ervaren collega's was hij een dankbare vraagbaak. Han deelde zijn kennis zonder terughoudend te zijn, maar vond het ook prettig om grote producties zelf op te pakken, liefst voorzien van zijn eigen foto's.

In het najaar van 2020 merkten we dat Han steeds moeilijker uit zijn woorden kon komen. Hij had moeite kreeg met praten en slikken. Uit het eerste onderzoek bleek een verdikking in zijn keel. Een 'brok' in de keel, zo had hij te horen gekregen. Nader onderzoek wees uit dat het ging om de eerste symptomen van ALS. Die diagnose sloeg in als een bom.

Han was vakredacteur en dan vooral een verslaggever in hart en nieren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Desondanks bleef Han bewonderingswaardig positief en zich tot het uiterste inzetten voor Nieuwe Oogst. Hij bleef zijn werk doen zoals altijd. Toen het spreken bijna niet meer ging, maakte hij kaartjes waarop stond dat hij ALS-patiënt was, weliswaar niet meer kon praten, maar wel kon luisteren. De vragen schreef hij op. Zo vond hij een manier om toch op pad te gaan, interviews af te nemen en aan het werk te blijven.

Tot het laatst toe bleef Han betrokken, wees hij zijn collega's op interessante bijeenkomsten of gaf hij tips over actualiteiten. Toen het bericht kwam dat Han euthanasie niet langer wilde uitstellen, reageerden collega's uiteraard verdrietig en ontsteld, maar ook met ongeloof. 'Ik heb gisteren nog een mail van hem gehad' en 'Maar hij stuurde mij vanmorgen nog een mail door.'

In Han verliest de redactie van Nieuwe Oogst naast een deskundige vakcollega die haarfijn wist wat onder boeren en tuinders leefde, ook een warme, sterke, trotse en open persoonlijkheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer