Grote plattelandsgemeenten hekelen stikstofplannen

Een groep van dertig plattelandsgemeenten keert zich tegen de stikstofplannen van het kabinet. Deze zijn verenigd in samenwerkingsverband P10 en vrezen dat de plannen van het kabinet nadelige gevolgen hebben voor 'de leefbaarheid op het platteland'.

Grote+plattelandsgemeenten+hekelen+stikstofplannen
© DIRK HOL

'Dat er een transitie naar een duurzame landbouw moet plaatsvinden staat buiten kijf, maar het gaat om de manier waarop', stelt de organisatie. 'De agrarische sector heeft perspectief nodig, zodat de transitie samen met de boeren ingezet kan worden. De aanpak van het kabinet leidt tot polarisatie en brengt het doel verder weg.'


De kabinetsplannen, die nader uitgewerkt moeten worden door de provincies, komen er in het kort op neer dat in de omgeving van beschermde natuurgebieden drastisch moet worden ingegrepen. Dan gaat het in het bijzonder om de uitstoot van ammoniak NH3: een verbinding van stikstof en waterstof. Die stof komt vooral van veehouderijen en draagt onder meer bij aan verzuring van de bodem, waar zowel planten- als diersoorten last van hebben.


Van onderop werken

De P10, waar gemeenten als Medemblik, Schouwen-Duiveland, Midden-Drenthe, Opsterland en Horst aan de Maas lid van zijn, pleit voor een 'vitaal platteland met een gezonde agrarische sector'. Volgens het netwerk moet in het stikstofdossier vooral 'van onderop' worden gewerkt.


De P10 wijst er verder op dat de landbouw naast een 'belangrijke rol als voedselproducent' ook een grote rol speelt in het beheren van gebieden. 'Als er in sommige plattelandsdelen een hele agrarische sector als pijler wordt weggetrokken, ontstaat er instabiliteit. Daarbij wordt het onduidelijk hoe het platteland er uiteindelijk uit komt te zien.'


Provincies kritisch

Ook diverse provincies, zoals Overijssel, Gelderland en Friesland, reageerden kritisch of zelfs ronduit afwijzend op de plannen. Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft al duidelijk gemaakt dat ze desnoods zelf kan ingrijpen als provincies dwarsliggen.

In Natura 2000-gebieden zelf moet volgens de vorige week gepresenteerde plannen de ammoniakuitstoot 95 procent omlaag, in de ring eromheen moet die met 70 procent worden verminderd. Zo wil het kabinet bereiken dat in 2030 bijna driekwart van de natuurgebieden, die gelden als 'stikstofgevoelig', niet meer wordt blootgesteld aan te hoge concentraties stikstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer