Provincie Overijssel houdt voorlopig vast aan eigen stikstofaanpak

De plannen van het kabinet voor Overijssel voor de aanpak van het stikstofprobleem zijn in de huidige vorm onhaalbaar. Provincie Overijssel kiest er daarom voor om net als veel andere provincies de eigen aanpak voorlopig door te zetten.

Provincie+Overijssel+houdt+voorlopig+vast+aan+eigen+stikstofaanpak
© Twan Wiermans

Dat meldt provincie Overijssel in een reactie op de stikstofplannen die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof vrijdag publiceerde. 'Wij onderschrijven de noodzaak om, waar nodig vergaande, stikstofreductie te realiseren. Maar wel via doordachte plannen waarin natuurherstel hand in hand gaat met leefbaarheid en duurzaam perspectief voor (agrarisch) ondernemers.'

De provincie vindt de voorstellen van Van der Wal niet passen bij een aanpak die Overijssel zelf voorstaat. 'Daarnaast hebben wij sterke twijfels bij de betaalbaarheid ervan.' Ze zegt dat de afwijzing van de voorstellen uit Den Haag niet betekent dat er niets gebeurt.


'Wij gaan ondertussen niet op onze handen zitten. Want als we niet snel maatregelen nemen, dan verslechtert de natuur nog verder, kunnen we onze ondernemers geen perspectief en zekerheid bieden en hollen we van rechtbankuitspraak naar rechtbankuitspraak.'


Verstrekken vergunningen

Overijssel stelt wel vast dat intussen het verstrekken van vergunningen onmogelijk blijft en nieuwe woningbouwprojecten niet kunnen worden uitgevoerd. 'We zakken als samenleving nog verder weg in het juridische stikstofmoeras. De bereidheid om mee te denken aan natuurontwikkeling verdwijnt als sneeuw voor de zon, terwijl draagvlak juist essentieel is om de grote opgave waar we voor staan te klaren.'

Overijssel is niet de enige provincie waar de stikstofvoorstellen van het kabinet worden afgewezen. Eerder al lieten de andere provincies weten zich voorlopig te richten op het uitwerken van de eigen plannen. In de tussentijd wordt met de vakministers Van der Wal en Staghouwer verder gepraat over verduidelijking en eventuele aanpassing van de landelijke opzet. Donderdag is daar een eerste overleg over in Den Haag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer