Noordelijke provincies keren zich tegen stikstofdoelen kabinet

Provincie Fryslân wil niet meewerken aan de hogere richtinggevende emissiereductiedoelen van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en blijft vasthouden aan de Friese aanpak. Ook Flevoland ziet voorlopig niets in de voorstellen van de minister en kiest vooralsnog voor de eigen oplossingen. Drenthe zit vooral met veel vragen. In Groningen heerst vertrouwen dat de provincie de doelen haalt.

Noordelijke+provincies+keren+zich+tegen+stikstofdoelen+kabinet
© Twan Wiermans

Provincie Drenthe zegt vooral verrast te zijn door bepaalde details uit de voorstellen van Van der Wal, zoals het toevoegen van doelstelling voor het Natuurnetwerk Nederland en een reductieopgave voor de Veenkoloniën. Maar er klinkt tevens frustratie door dat ook in de jongste voorstellen nog steeds geen oplossingen worden geboden voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

'Veel is nog onduidelijk en er zijn antwoorden nodig. Er is een totaalpakket nodig voor de Drentse samenleving. We halen het niet alleen weg bij de boeren', zei gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) woensdag in Provinciale Staten.


Erdoorheen fietsen

Ook in Friesland is er verbazing. 'We zijn onaangenaam verrast door de maatregelen en het onvolkomen proces daarnaartoe', stelt gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP). Volgens Fokkinga voldoet het Fries Uitvoeringsprogramma Stikstof 2030 aan de stikstofwet. 'De minister fietst met haar indicatieve aanpak erdoorheen.'

Het kaartje met de emissiereductiedoelen veroorzaakt onrust en is onjuist, zei de gedeputeerde. 'Het is echt geen coproductie van de provincies. Het komt uit de koker van het kabinet. Wij hebben ons eigen kaartje. Daar geloven wij in.'


IJsselmeer

In Flevoland heerst vooral verbazing over het aanwijzen van een transitiegebied aan de westrand van de provincie. Daar boeren reductiedoelstellingen opleggen zou weinig zin hebben. Het naastgelegen IJsselmeer is immers niet stikstofgevoelig.

Ook het inkleuren van een klein deel langs de Knardijk tussen Lelystad en Zeewolde met een hogere reductieopgave was in Provinciale Staten aanleiding tot de vraag waar ze in Den Haag eigenlijk mee bezig zijn. 'De doelstellingen die wij nu krijgen voorgeschoteld, zijn tienmaal hoger dan wat wij in ons eigen plan willen', zei gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie). 'Wij willen wel meedenken met het Rijk, maar we vinden dat de Flevolandse oplossing de beste is.'

Gronings gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) acht het niet onrealistisch dat ze in Groningen de doelen gaan halen. 'Het is een stevige opdracht. Het Rijk geeft ons vertrouwen. Ik ga graag met de sector aan de slag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer